's-Hertogenbosch stijgt naar tweede plaats ranglijst economische toplocaties

In het jaarlijkse onderzoek van Bureau Louter en Elsevier naar economische toplocaties heeft de gemeente de tweede plaats behaald. Na Haarlemmermeer (met Schiphol) is ’s-Hertogenbosch economisch de best presterende gemeente van Nederland. Ook de stadsregio scoort hoog. Die is buiten de Randstad de hoogst scorende toplocatie voor het MKB en heeft de hoogste dichtheid startende bedrijven per inwoner.

Al twintig jaar op rij verschijnt de Nederlandse ranglijst van economische toplocaties in weekblad Elsevier. De ranglijst is gebaseerd op onderzoek van Bureau Louter. Het bureau meet de economische prestaties van elke gemeente. Dat doet zij op basis van 25 indicatoren. Waaronder de omvang en ontwikkeling van het aantal arbeidsplaatsen, de toegevoegde waarde en het aantal startende bedrijven. Ook zijn ontwikkelingen meegewogen op het gebied van onroerend goed, zoals verkoop en leegstand van bedrijventerreinen en kantoren. Alle 351 Nederlandse gemeenten zijn onderzocht.

Traditioneel hoge score

Nieuw in deze editie is de aandacht voor startende bedrijven en voor kleinere bedrijven (tot 50 arbeidsplaatsen). In beide categorieën scoort ’s-Hertogenbosch de nummer-1-positie buiten de Randstad en daarmee ook de toppositie in Zuid-Nederland. Het aantal startende bedrijven in ’s-Hertogenbosch ligt in 2021 op het hoogste niveau van alle stadsgewesten, na de vier grote steden in de Randstad. Per 1.000 inwoners starten jaarlijks 17 inwoners een bedrijf.

Wethouder Jan Hoskam over de uitkomsten van het onderzoek: “het is goed nieuws dat de economie van onze stad en regio weer zo goed presteert. Vorig jaar een vijfde plaats, nu dus positie nummer twee. Ik zie dit vooral als een bevestiging. We blijven bouwen aan optimale voorzieningen voor jonge talenten. En we blijven daar waar het kan het MKB ondersteunen. Ik zie veel ondernemers binnen de stad uitbreiden, en dat is goed voor onze inwoners.”