’s-Hertogenbosch maakt sprong op ranglijst NK Tegelwippen

Met nog een paar maanden te gaan schittert gemeente ‘s-Hertogenbosch op de ranglijst van het NK Tegelwippen op plek 24 (van de 81) met in totaal 12.485 gewipte tegels. Een mooie score. De actiedagen in juli die we samen met tuincentra hadden, en de mogelijkheid tot het gratis inleveren van tegels bij het milieustation, heeft ruim 1.800 ingeleverde tegels op geleverd. 

Een mooie tussenstand. Maar nog mooier is het dat al die tegels plaats hebben gemaakt voor groen. En we zijn er nog niet, het NK Tegelwippen duurt tot en met eind september, doe je ook mee? Wethouder Duurzaamheid Mike van der Geld is enthousiast:

“Super om dit enthousiasme te zien! Het belangrijkste is natuurlijk onze gemeente tegel voor tegel een stukje groener, en leefbaarder, te maken. Natuurlijk willen we graag zo hoog mogelijk eindigen op de ranglijst van het NK Tegelwippen, maar belangrijker is: Tegel eruit, groen erin!.”

Het aantal gewipte tegels is vooral de laatste weken flink toegenomen. Iedereen is actief aan het tegelwippen geslagen. Zo kijkt de gemeente zelf in de openbare ruimte waar tegels gewipt kunnen worden. Ook schoolpleinen vergroenen, het Participatiehuis heeft fanatiek tegels verwijderd en woningbouwverenigingen doen en denken mee.

Een grote groep inwoners is alleen of samen met buurtgenoten in de tuin aan de slag gaan. Zo ook Ingrid (inwoner Rosmalen). Zij verwijderde maar liefst 900 tegels uit haar achtertuin en merkt direct verschil: “Na een flinke regenbui staat er geen water meer in de schuur. Het kan nu veel beter in de grond wegzakken. Het is ook echt een stuk koeler in de tuin. Al die tegels hielden heel veel warmte vast. En waar ik ook blij van word: ik zie veel meer vogels en vlinders in mijn tuin.”

Het NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Gedurende het NK worden in heel Nederland tegels vervangen door groen als antwoord op hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte. Omdat onze leefomgeving sterk versteend is, krijgen we steeds vaker te maken met hittestress en wateroverlast. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent, groen wel.

Doe je ook mee?

Het NK Tegelwippen duurt tot en met 30 september. Liggen er tegels in jouw voortuin, achtertuin of parkeerplaats die je best kunt vervangen door planten, doe dan mee met het NK Tegelwippen. Wip de tegels, meld je tegels aan op de website van het NK Tegelwippen en lever ze gratis (bekijk de voorwaarden) in bij Milieustation Treurenburg en plaats er groen voor terug.