’s-Hertogenbosch is dik 525 m2 groendak rijker!
In Engelen werden onlangs de aanbouw en garages van vijf woningen (totaal 225 m2) voorzien van een fleurig groendak en in de Vliert kregen 13 dakkapellen, garages en schuurtjes (ruim 300 m2) een groene dakbedekking. Binnen 8 dagen tijd werd maar liefst 525m2 groendak aangelegd!
Een groendak als antwoord op de steeds heter wordende zomers
Een groendak werkt isolerend. Vooral in de zomer kan het zo vier of vijf graden schelen in de ruimte onder het groene dak. Dat is voor de bewoners in Engelen en de Vliert een belangrijke reden om een groendak aan te leggen: “Een groendak op onze aanbouw ziet er mooi uit maar heeft nog meer voordelen. Onze eettafel staat in de aanbouw. Het wordt daar al snel heel warm in de zomer. Dus wanneer we een isolerende laag in de vorm van een groendak aanleggen, blijft het daar voortaan lekker koel” aldus Ralf.
Ook voor Michiel (bewoner van de Vliert) speelde de steeds heter wordende zomers een belangrijke rol om voor een groendak te kiezen: “De zomers worden steeds heter. We zitten hier onder een plat dak met ramen op het zuiden. In de eerste zomer dat we hier kwamen wonen werd het bloedheet. Toen wisten we dat we verkoelende maatregelen moesten nemen. Zo zijn we bij een groen dak uitgekomen.”
En Ralf is ook heel blij met zijn nieuwe uitzicht vanaf zijn werkkamer: “Ik zie niet meer die grijze dakbedekking, maar kijk nu naar een dak vol plantjes, hoe gaaf is dat!” Er komen maar liefst 10-12 soorten sedum plantjes op het dak van de overkapping. Deze plantjes kunnen lang water vasthouden. Wanneer de zon gaat schijnen, verdampt dit water en blijft het in huis lekker koel. Daarnaast is zo’n mix van plantjes natuurlijk ook heel fijn voor alle insecten en vogels.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Het groendak project in Engelen heeft wat tijd gekost. “Ik had het idee voor een groendak en heb toen op een feestje eens bij de buren geïnformeerd. Eigenlijk zei direct iedereen ‘ja’ en zijn we met vijf huishoudens dit avontuur aangegaan.” Aldus Ralf. Samen hebben ze zich goed laten informeren over de werkwijze van een groendak, de verschillende systemen die er zijn, de staat van de huidige dakbedekking en subsidiemogelijkheden. Ralf vervolgt: “We hebben de taken onderling verdeeld en het echt samen, als buurt, opgepakt. Je bent dus niet alleen met vergroenen en het klimaat bezig maar zoiets samen oppakken draagt ook bij aan de sfeer en gezelligheid in de buurt. En nu hier samen zo met z’n allen onze eigen groene daken aanleggen, dat is toch mooi.”
In de Vliert heeft Michiel zelf eerst het een en ander uitgezocht om het voor zijn buurtgenoten zo makkelijk mogelijk te maken: “Ik had gezien dat er verschillende subsidiemogelijkheden (de vergoeding van de gemeente ’s-Hertogenbosch bedraagt in 2021 € 15,00 per m2 en is te combineren met de subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds of Waterschap Aa en Maas) waren. Om vervolgens alleen een berichtje te sturen in de straatapp met: wie doet er mee? Dat maakt weinig kans van slagen. Ik wilde het dus voor iedereen zo makkelijk en overzichtelijk mogelijk maken, dus ben ik er eerst zelf in gedoken. Alle informatie heb ik uiteindelijk in de straatapp gedeeld en gevraagd: ik heb nog twee huishoudens nodig, wie doet er mee? Tot mijn verbazing wilde veertien van de zestien huizen meedoen. Daar had ik ook niet op gerekend!”
De aanleg van het groendak is het eerste project dat de buurtgenoten in Engelen samen oppakken. En het smaakt naar meer volgens Ralf; “We hebben allemaal ook al zonnepanelen. Los daarvan kan het hier zeker weten nog groener, dus wie weet gaan we zeker nog eens iets anders samen oppakken. Het zo samen doen geeft genoeg energie om daarover na te denken.”
Kijk op de pagina Groene daken voor meer informatie over een groendak. Op de website van de gemeente ’s-Hertogenbosch staat informatie over de subsidieregeling voor groene daken.
Foto's: Sandra Peerenboom