's-Hertogenbosch heeft een tiny forest erbij: Bossche Bos

Op 26 november plantten circa 220 leerlingen van het Sint-Janslyceum en van Kindcentrum Zuiderster in ‘s-Hertogenbosch een Tiny Forest aan in de buurt van hun scholen. Daarbij werden ze geholpen door de gemeente en IVN Natuureducatie. Dit is het vierde Tiny Forest in de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Rector Jean Wiertz van het Sint-Janslyceum opende de plantdag en onthulde de naam van het Tiny Forest, dat door leerlingen van beide scholen zelf is bedacht: Tiny Forest Bossche Bos.

Afgelopen weken werd de grond al gereed gemaakt voor het Tiny Forest. Het leukste werk, het planten van de bomen, mochten de leerlingen zelf doen. In kleine groepjes zetten ze dertig verschillende soorten in de aarde: in totaal zo’n 860 boompjes en struiken. Tijdens de aanleg spatte hun enthousiasme en betrokkenheid er vanaf.

Wethouder Mike van der Geld (Energie en Klimaat) was er vanwege de aangescherpte coronamaatregelen niet bij, maar is wel blij met de actie van het Sint-Janslyceum en Zuiderster: “Wat goed, deze groene aanwinst van het Tiny Forest Bossche Bos! En wat mooi en stoer dat de leerlingen de bomen en struiken zelf planten. Een groene omgeving is mooi om te zien, gezond om in te zijn en te spelen en nodig zodat we om kunnen gaan met de klimaatverandering”.

“Mijn boom heeft prikkels, dus ik noem hem Big Prikkel”, aldus een van de kinderen.

Voor sommige kinderen is het de eerste keer planten: “Een gat graven is anders dan op het strand!”

Tiny Forest

Een Tiny Forest is een inheems minibos van 200 á 400 m2 en wordt aangelegd volgens de revolutionaire Miyawaki-bosbouwmethode van Shubhendu Sharma. Landelijk zijn er al meer dan 150 aangeplant. Onderzoekers van Wageningen University & Research ontdekten al bijna zeshonderd diersoorten in deze minibossen. Bovendien blijkt dat Tiny Forests niet alleen bijdragen aan meer biodiversiteit, maar ook aan verkoeling op warme dagen, helpen bij waterberging als er veel regen valt en zorgen voor een gezonde bodem – de basis voor gezond leven – in de stad. Tenslotte zijn deze bosjes fijne plekken waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Een bos in de buurt van scholen is belangrijk, omdat het de natuur dichtbij brengt en jong en oud de kans geeft om de wildernis in hun eigen wijk of dorp te ontdekken. Daarnaast wordt er bij het bos een buitenlokaal aangelegd waar de leerlingen les kunnen krijgen over het bos, maar ook andere onderwerpen.

Het Tiny Forest in ‘s-Hertogenbosch is mogelijk dankzij financiële steun van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en de Nationale Postcode Loterij.