Radio Kras: voor de eigenwijze levensveteraan
Joost van Pagée en Michiel van de Weerthof van Soundtreks zijn samen met Stan van Herpen van stichting Watershed Radio Kras gestart. Een radio- en podcastprogramma voor de eigenwijze levensveteraan. Seizoen 1 was een groot succes en er komt een vervolg! Michiel van de Weerthof vertelt ons meer.
Wat is Radio Kras?
“Radio Kras is een radio- en podcastprogramma voor de eigenwijze oudere jonge etterbak. Radio zet je vaak aan op de achtergrond als je met iets bezig bent, bij podcast wordt er meer intens geluisterd. Wij proberen daar tussenin te zitten. Daarom is het een soort magazine met een mooi potje muziek. Medepresentatrice Jozien Wijkhuijs en ik zijn beiden fan van het lekker-meeblèren-genre. Verder hebben we lokale muzikale krakers, items over de natuur, en we zelfs een item over recepten, want daar valt ook altijd veel over te vertellen.“
Voor wie is Radio Kras?
“Speciaal voor de eigenwijze levensveteraan, zoals we dat noemen. Iedereen die oud is voelt zich jong, iedereen die jong is voelt zich jong, iederéén voelt zich jong. We denken dus dat iedereen zich aangesproken kan voelen door die term. Het idee is om senioren in verzorgingshuizen te bereiken, maar ook mensen die thuis zitten te verpieteren.”
Hoe is Radio Kras ontstaan?
“In de eerste lockdown moest iedereen achter gesloten deuren blijven zitten. Zeker voor de oudere jongelui was zowel de fysieke als geestelijke belevingswereld ineens super klein. Hierdoor kwamen die in een soort sociaal vacuüm terecht. Tegelijkertijd lag het hele werkveld voor iedereen op z’n gat. Toen zijn we met een stel andere lokale Brabantse podcastmakers bij elkaar gaan zitten en bedachten we dit concept.”
En hoe gaat dat dan? Zo’n programma maken?
“Jozien en ik zijn de presentatoren, samen met Joost en Stan zijn we de eindredactie. Wij verzinnen de items en werken samen met een hele poule aan Bossche, Eindhovense, Tilburgse en Bredase makers. Voor elk programma hebben we een vergadering. Zo is er nu ook ruimte voor items die mensen zelf gemaakt hebben.”
“ Juist doordat we wilden dat Radio Kras echt bij de mensen thuis kwam. Dat lokale bewoners er actief bij betrokken konden worden en participeren. Dan moet je dat regionaal aanvliegen. ”
Wat is het mooiste dat je bij Radio Kras hebt meegemaakt?
“Dat was tijdens een workshop, waarin ik de tante van Floor Snels (één van de Bredase makers) interviewde. Haar man was net overleden. We praatten over wat het nu betekent om een relatie te hebben met iemand voor zo’n lange tijd. Dat leverde een heel mooi gesprek op; ze durfde ook heel open naar mij te zijn. Echt een moment om een traan bij weg te pinken. Het is gewoon een oneindige pot aan rare, leuke, mooie en ontroerende verhalen.”
Jullie geven ook Radio Kras-workshops?
“Ja, na de zomervakantie geven we Radio Kras-workshops in woonzorgcentrum Thebe in Tilburg, bij Vitalis in Eindhoven, en in ’s-Hertogenbosch werkten we samen met Huis73. Voor de vakantie gaven we een workshop in ’s-Hertogenbosch aan een club van negen jonge ouwelui. De oudste was boven de tachtig, de jongste net zestig. Er waren oude journalisten bij en mensen die nog niet wisten wat een podcast was. Dat was heel leuk.”
Voor degenen die niet weten wat een podcast is, hoe zou je dit uitleggen?
“Een radioprogramma dat je op elk moment kunt terugluisteren.”
Hoe zijn jullie bij fonds Lokaal effectief van de Cultuurfondsen uitgekomen?
“Juist doordat we wilden dat Radio Kras echt bij de mensen thuiskwam. Dat lokale bewoners er actief bij betrokken konden worden en participeren. Dan moet je dat regionaal aanvliegen. De tweede reden was dat in de lockdown alle werkzaamheden wegvielen. Zo creëerden we een soort werkverschaffing voor diverse makers die ineens niets meer te doen hadden. En konden we ook de eigenwijze levensveteraan weer een beetje bij de wereld betrekken.”
Heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch goed kunnen ondersteunen hierin?
“Ja, absoluut! De gemeente weet hoe de lijntjes lopen in ’s-Hertogenbosch. Mensen, doe zo’n aanvraag bij de cultuurfondsen, want door je plan lokaal te verbinden aan de infrastructuur van de stad en regio gaat je plan leven.”
Seizoen 1 is gemaakt en afgerond, er komt nu een vervolg toch?
“Eind september beginnen we met de eerste aflevering van seizoen 2. We gaan weer werken met een heleboel dezelfde makers en hebben er zin in!”
Als de lezer nu denkt: ‘Superleuk! Ik wil graag meedoen of meeluisteren,’ waar moeten ze dan zijn?
“Dan kunnen ze kijken op www.radiokras.nl, ook zijn we te volgen op alle social media- en podcastkanalen. Radio Kras, een radioprogramma voor jonge natnekkies van alle leeftijden. Als je zelf wil meedoen, of iemand kent die het leuk vindt, meld je gerust bij ons!”
Gemeente ’s-Hertogenbosch heeft Radio Kras medegefinancierd vanuit fonds Lokaal Effectief met een bedrag van €5.000.
Tekst: Roxanne de Buijzer
Foto: Ben Nienhuis