Proefbelasting boogbrug Nieuwstraat

De brug in de Nieuwstraat is één van de vele kenmerkende boogbruggen van metselwerk in onze binnenstad. Maar past het huidige rekenmodel die we gebruiken bij inspecties nog voor zo’n brug? Nee! Dit soort bruggen worden steeds ‘stuk’ gerekend, terwijl ze veel meer kunnen hebben. We ontwikkelen daarom samen met vier ingenieursbureaus en gemeente Utrecht een nieuwe methodiek. 

Hoe pakken we het aan?

We deden een literatuuronderzoek en verdiepten ons in de onderzoeksmethodieken van soortgelijke bruggen in het buitenland. Met de ingenieursbureaus Iv-Infra, Witteveen+Bos, Royal HaskoningDHV, Nebest en gemeente Utrecht zorgden we voor een gezamenlijk plan. Om de berekeningen die we deden te valideren, voeren we een proefbelasting uit bij de brug in de Nieuwstraat.

Voorbereiding van de proefbelasting

Afgelopen week plakten we bullseyes op verschillende plekken onder de brug. Ook bevestigden we daar een camera. De camera kan op de 0.1 millimeter nauwkeurig een verandering in de positie van de bullseyes waarnemen. Om te kijken of deze manier van meten werkt, lieten we er een vrachtwagen van 30 ton over heen rijden. En het werkt! Zo kunnen we straks bij de proefbelasting zien wat belasting met de brug doet en dus mogelijke vervorming waarnemen.

Foto van het team tijdens het uitvoeren van de proefbelasting in de Nieuwstraat.

Foto bijschrift: het team met collega’s tijdens het uitvoeren van de proefbelasting in de Nieuwstraat