Precisie en vakwerk bij reconstructie 13e eeuwse waterpoort

We gaan het Herman Moerkerkplein opnieuw inrichten. Op deze plek, verscholen midden in het centrum, bouwen we op dit moment aan de historische 13e eeuwse stadsmuur van ’s-Hertogenbosch. We voegen een nieuw eigentijds stalen element toe bovenop de restanten van de oude waterpoort. De stalen lamellen geven de contouren weer van deze poort zoals hij vroeger was. Om de staalconstructie te kunnen plaatsen moeten er van bovenaf een drietal boringen in de muur van de waterpoort worden uitgevoerd. Een precisieklus voor het restauratieteam van Aannemingsbedrijf Nico de Bont. Zeker op zo’n kleine bouwplaats.

Vakwerk

De 13e eeuwse waterpoort draagt straks de nieuwe staalconstructie. We maken hiervoor een nieuwe fundering dwars door de oude muur. Dit doen we door vijf palen met een diameter van 30 cm in en rondom de muur te plaatsen. Deze palen gaan maar liefst 11 meter de grond in. Een hele uitdaging, omdat het metselwerk maar 60 cm dik is en de 13e eeuwse muur niet mag beschadigen. Dit vraagt om precisie en vakwerk.

Schetstekening Herman Moerkerkpark

Nadat de palen zijn geplaatst storten we ze vol met beton. Hierdoor kan de muur de staalconstructie die erop komt beter dragen. Syquin van den Berg, projectleider Nico de Bont: ‘’We zijn trots dat het boren in de muur gegaan is volgens planning. Ook voor ons als restauratieaannemer blijft zo’n klus spannend’’.

Bouwterrein Herman Moerkerkpark       Foto van de waterpoorttoren voor de funderingswerkzaamheden

Foto links: Het bouwterrein | Foto rechts: Waterpoorttoren voor de funderingswerkzaamheden

Lees meer over de geschiedenis van de Waterpoort

Vervolg werkzaamheden

Na de funderingswerkzaamheden gaan we aan de slag met de reconstructie van een gedeelte van de oude stadsmuur met haar weergangen en schietgaten die aansluiten op de waterpoort. Een weergang is een vlak gedeelte hoog op de muur dat aan de binnenkant van een middeleeuwse bouwwerk ligt. Het is de ruimte waar vroeger de soldaten liepen.

In 2023 pakken we ook de perceel scheidingsmuur en de kademuur langs de voormalige Marktstroom aan. In fase 2 maken we de Groote Stroom weer verder zichtbaar door een gedeelte van de Binnendieze open te leggen. Het Herman Moerkerkpark is naar verwachting in het najaar van 2023 klaar. Bekijk de video op YouTube voor de sfeerimpressie van het hele park. 

Meer informatie

Volg het project via de pagina Herman Moerkerkpark.

De herinrichting van het Herman Moerkerkplein wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Noord-Brabant.