Oud en nieuw komen samen in 13e-eeuwse stadsmuur

Binnen het Herman Moerkerkpark komen oud en nieuw mooi samen. Dit park bevat restanten van de eerste stadsommuring uit de 13e eeuw. We herstellen deze bijzondere metselwerk restanten, restaureren de muren en metselen een nieuwe muur. Er zijn zo’n 40.000 stenen gebakken die passen bij de 13e-eeuwse stadsmuur van ’s-Hertogenbosch. Restauratieaannemer Nico de Bont en wethouder Marianne van der Sloot metselden op woensdag 23 november de eerste steen.

Wethouder Marianne van der Sloot:

‘’Als wethouder Erfgoed van onze mooie stad ben ik er uiteraard trots op dat we deze oude stadsmuur nu herstellen. Het is namelijk een van de eerste stenen stadsmuren van Nederland. Dit stukje stad, in het Herman Moerkerkpark, maken we nu weer zichtbaar en beleefbaar. En dat is ook wat we willen; de historie van onze stad koesteren en het steeds weer onderdeel laten uitmaken van de huidige tijdsgeest. Ik kijk al uit naar de opening van het park volgend najaar.”

Kloostermoppen

De stenen, ook wel kloostermoppen genoemd, zijn middeleeuwse bakstenen. Deze zijn groter dan huidige metselstenen en werden vroeger gebruikt in kastelen, kerken of kloosters. Bij het Herman Moerkerkpark gebruiken we zo’n 40.000 tot 50.000 nieuwe kloostermoppen. De stenen zijn bij de stenenfabriek Zilverschoon gebakken. Een uitgebreid proces, waar veel vakwerk bij komt kijken. Het achtergrond verhaal staat op de website Erfgoed 's-Hertogenbosch.

Planning

Op dit moment zijn we bezig met de restauratie en reconstructie van de 13e-eeuwse Waterpoort toren en stadsmuur. In fase twee leggen we een stuk van de Binnendieze weer open. Het park is naar verwachting in het najaar van 2023 klaar.

De Provincie Noord-Brabant maakt de herinrichting van het Herman Moerkerkpark mede mogelijk door een subsidie.