Open Oproep – Kunst op de wagens van Afvalstoffendienst 2.0

Oproep! De gemeente ’s-Hertogenbosch is op zoek naar kunstenaars die de wagens van de Afvalstoffendienst willen verfraaien. Dat zal gebeuren door de wagens te laten bestickeren met misschien wel jouw kunstwerk!

Ben jij een professionele culturele maker uit de gemeente ’s-Hertogenbosch en spreekt het idee dat jouw ontwerp overal in de gemeente te zien is je aan? Dien dan een schets in. Wordt jouw ontwerp geselecteerd, dan ontvang je uiteraard een passende vergoeding.

Dit voorjaar zijn al drie afvalstoffenwagens met kunstwerken verfraaid. Veel inwoners zijn hier enthousiast over. We zijn trots op al het moois dat onze kunstenaars bijdragen aan Cultuurstad van het Zuiden. Daarom willen we meer kunstwerken naar onze inwoners brengen.

Wil je meedoen? Lever dan voor 28 november 2022 jouw schets aan via cultuurfondsen@s-hertogenbosch.nl. Stuur ook je CV mee. Als jouw schets wordt geselecteerd, krijg je van de ons de opdracht dit ontwerp verder uit te werken.

Hieronder lees je meer over de voorwaarden en het proces. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Cultuur via cultuurfondsen@s-hertogenbosch.nl

Voorwaarden

Inhoudelijk

 • Deze open call is bedoeld voor professionele kunstenaars (toetsing op basis van CV)
 • Deelnemende kunstenaars moeten woonachtig/werkzaam zijn in de gemeente ’s-Hertogenbosch of een (aantoonbare) sterke relatie hebben met de stad
 • Jouw voorstel moet een inhoudelijke link met ’s-Hertogenbosch/ Cultuurstad van het Zuiden hebben. Het ontwerp moet appelleren aan het gevoel van trots op gemeente ’s-Hertogenbosch. 
 • De geselecteerde ontwerpen worden zichtbaar voor alle inwoners uit ’s-Hertogenbosch. Houd hiermee rekening met het maken van een ontwerp.

Praktisch

Fase 1 - indienen eerste schets

 • Alleen tweedimensionale ontwerpen zijn toegestaan. Houd rekening met een formaat van ongeveer 2,90 m x 1,90 meter (de platen komen liggend in de lengte op de vrachtwagens).
 • Voor de eerste schets mag je zelf kiezen of je dit als een foto van een schets op papier of in een digitaal bestand aanlevert.

Fase 2 – aanleveren definitief ontwerp

 • Uit alle inzendingen worden 10 schetsen geselecteerd. Deze 10 kunstenaars krijgen een opdracht van de gemeente om hun ontwerp verder uit te werken.
 • Wordt jouw concept geselecteerd om verder uit te werken? Lever dan een afbeelding aan van jouw kunstwerk in digitaal bestand (in pdf. met rondom 10 mm aflopend) aan.
 • Houd er rekening mee dat alleen het binnenvlak op de zijkant van de wagen wordt bestickerd.

Vergoedingen (voor fase 2)

 • Voor het nader uitwerken en aanleveren van het definitieve ontwerp ontvangen de tien kunstenaars een honorarium. De drie kunstenaars wiens ontwerpen definitief worden geselecteerd, ontvangen een vergoeding van €2200. Voor de 7 kunstenaars wiens werk niet wordt geselecteerd voor de uiteindelijke realisatie geldt een vergoeding van €1200.
 • De kunstenaar kiest zelf of die per zijde van de vrachtwagen hetzelfde of een ander ontwerp indient. De vergoeding is onafhankelijk van deze keuze.
 • Uit de tien definitieve inzendingen worden drie ontwerpen gekozen. Het gekozen werk wordt als een sticker afgedrukt. De bestickering van de vrachtwagenplaten wordt uitgevoerd door professionals via de Afvalstoffendienst. Voor bestickering bestaat er daarom voor deze uitvoerende fase voor de kunstenaar geen vergoeding.