Open Call: kunst op de wagens van de Afvalstoffendienst

Ben jij een professionele culturele maker uit de gemeente ’s-Hertogenbosch? En lijkt het je te gek dat een van jouw kunstwerken rondrijdt in de gemeente? Lever dan een concept-ontwerp aan via deze open call! Want we zoeken kunstenaars om de wagens van de Afvalstoffendienst te verfraaien. Nu heb je de kans om een van de wagens artistiek te beschilderen, bespuiten of te bestickeren. Doe mee en meld je aan!

Wethouder Mike van der Geld (Cultuur): “Ook in deze lastige corona-periode geven we onze kunstenaars graag de kans om hun werk aan de buitenwereld te presenteren. Zo maken we al het moois wat de Cultuurstad van het Zuiden heeft, nog meer zichtbaar. Want hier kijken we naar bijzondere expositiemogelijkheden. Ik ben benieuwd naar de spannende ontwerpen met een inhoudelijk link naar ’s-Hertogenbosch”.

Kom met je ontwerp

Ben je enthousiast? Lever dan uiterlijk 10 januari 2022 jouw concept-ontwerp aan via cultuurfondsen@s-hertogenbosch.nl. Selecteren we jouw concept-ontwerp? Dan mag je dit verder uitwerken. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Heb je vragen? Neem dan contact op met de afdeling Cultuur via cultuurfondsen@s-hertogenbosch.nl.

Proces: Van alles naar 10 naar 3

Uit alle inzendingen selecteren we tien ontwerpen. Deze tien kunstenaars mogen hun concept verder uitwerken. Voor het verder uitwerken en aanleveren van het definitieve ontwerp ontvangen deze tien kunstenaars een honorarium van €1.000. Uit de tien definitieve inzendingen selecteren we uiteindelijk drie eindontwerpen.

Bespuit of beschilder je de wagen zelf? Dan ontvang je hiervoor een vergoeding van €1.000. Kies je ervoor je werk op een sticker te laten drukken, dan staat hier geen vergoeding tegenover en zorgen wij voor de bestickering. 

Voorwaarden

Inhoudelijk

 • Deze open call is bedoeld voor professionele kunstenaars (toetsing op basis van CV);
 • Deelnemende kunstenaars zijn woonachtig/werkzaam in de gemeente ’s-Hertogenbosch of hebben een (aantoonbare) sterke relatie met de stad;
 • Voorstellen moeten een inhoudelijke link met ’s-Hertogenbosch/ Cultuurstad van het Zuiden hebben. De ontwerpen moeten appelleren aan het gevoel van trots op de gemeente ’s-Hertogenbosch; 
 • De geselecteerde ontwerpen worden zichtbaar voor alle inwoners uit ’s-Hertogenbosch. Houd hiermee rekening met het maken van een ontwerp.

Praktisch

 • Alleen tweedimensionaal ontwerpen zijn toegestaan. Houd rekening met een formaat van ongeveer 4,50 meter breed x 2,50 meter hoog;
 • Tot de mogelijkheden behoren graffiti/ schilderingen of fotografisch/ grafisch werk o.b.v. een sticker;
 • De uitvoering vindt plaats (in overleg) plaats eind februari of begin maart. De precieze data worden later bekend;
 • Kies je voor bespuiten of beschilderen, dan is een goede voorbereiding en afwerking van je werk essentieel. Daarom moet je gebruik maken van de door de Afvalstoffendienst voorgeschreven primer, verf en coating;
 • Kies je voor een grafisch of fotografisch werk, dan drukken we dit af op een sticker.
  • Moet je er rekening mee houden dat alleen het binnenvlak op de zijkant van de wagen wordt bestickerd;
  • Lever je hiervoor een digitale bestand aan;
  • Draagt de Afvalstoffendienst zorg voor het printen, bestickeren en beplakken van wagen.

Vergoedingen

 • Uit alle inzendingen selecteren we tien ontwerpen. Deze tien kunstenaars mogen hun concept verder uitwerken. Voor het verder uitwerken en aanleveren van het definitieve ontwerp ontvangen deze tien kunstenaars een honorarium van €1.000.
 • Een vrachtwagen heeft twee zijwanden. De kunstenaar bepaalt zelf of hij/zij voor beide zijden hetzelfde of een ander ontwerp indient.  De vergoeding blijft zoals hierboven vermeld, ongeacht deze keuze.
 • Uit de tien definitieve inzendingen selecteren we uiteindelijk drie eindontwerpen. Bespuit of beschilder je de wagen zelf? Dan ontvang je hiervoor een vergoeding van €1.000. Kies je ervoor je werk op een sticker te laten drukken, dan staat hier geen vergoeding tegenover.