Ontdek alle kanten van keramiek

Specific Objects/Specific Process. - Design Museum Den Bosch en keramisch atelier Cor Unum bundelen de krachten

In het kader van de tentoonstelling Geert Lap – Specific Objects bundelen Design Museum Den Bosch en keramisch atelier Cor Unum de krachten. Van 1 juni tot 24 juli bieden zij een speciaal combi-arrangement aan: Specific Objects/Specific Process. Tijdens het bezoek aan Cor Unum krijg je eerst inzicht in het keramische werkproces. Daarna zie je bij Design Museum Den Bosch het resultaat van dit bijzondere proces in de tentoonstelling Geert Lap – Specific Objects.

Het arrangement
Het arrangement Specific Objects/Specific Process biedt de unieke mogelijkheid om alle kanten van het keramische werkproces op een dag te ervaren. Bij Cor Unum zie je live hoe een homp klei een verfijnd keramisch object wordt. Uniek is dat Cor Unum 5 ontwerpen van Geert Lap in haar collectie heeft en deze zien de bezoekers geproduceerd worden. Van de kleimallen tot de razendhete ovens, van het lichtjes opschuren van een vaas tot het aanbrengen van de kleur; alle stappen van het proces maken onderdeel uit van de rondleiding. Daarna loop je op je gemak in tien minuten naar het DesignMuseum Den Bosch. Daar is het werk van deze belangrijke keramische kunstenaar te zien. De volmaakte vormen van Geert Lap zijn de ultieme uiting van wat er mogelijk is met keramiek. De combinatie van een bezoek aan beide Bossche instituten is een unieke ervaring. 

Over de tentoonstelling
Geert Lap – Specific Objects biedt een oogstrelend overzicht van het weergaloze oeuvre van een van de belangrijkste naoorlogse keramische kunstenaars ter wereld. Vormgever Aldo Bakker verzorgt het tentoonstellingsontwerp. Hij gaat in Design Museum Den Bosch een dialoog aan met het werk van Lap over de zoektocht naar de volmaakte vorm.

Het keramische oeuvre van de Nederlandse ontwerper en kunstenaar Geert Lap (1951-2017) staat in de traditie van het modernisme, dat zich afzet tegen versiering en historische verwijzingen. Qua intentie en zeggingskracht kan zijn werk wedijveren met de minimalistische kunst van kunstenaars als Carl Andre, Donald Judd en André Volten. Laps streven naar perfectie vormde de kern van zijn kunstenaarschap. Objecten die niet aan zijn strenge eisen voldeden gingen letterlijk onder de hamer. Maar hoe wist hij zijn standaarden telkens hoger te leggen? Wat was de keerzijde van deze bijna monomane houding? Wat kun je nog maken na de perfecte vorm?

Maakprocessen
Een bezoek aan beide tentoonstellingen laat zien waar de verschillen maar vooral ook waar de overeenkomsten tussen beide maakprocessen zitten. De groepsarrangementen – voor groepen van minimaal 8 personen – gelden voor de dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 1 juni tot 24 juli. Het arrangement start op die dagen om 10.30 met een koffie/Bossche bol en een geleide rondleiding door de galerie en werkplaats van Cor Unum; vervolgens wordt om 12.00 uur een bezoek gebracht aan de tentoonstelling in het Design Museum. Kosten van het arrangement bedragen € 10,00 per persoon met Museumjaarkaart, € 15,00 euro zonder jaarkaart. Op dinsdag en donderdag is het arrangement uit te breiden met een lunch bij Garage Pompen en Verlouw; de totale arrangementsprijs bedraagt dan € 20,00 mét museumjaarkaart en € 25,00 zonder.

Over Cor Unum
Cor Unum is gevestigd op de Vughterstraat 270 in Den Bosch. Het is een van de weinige keramische productiehuizen dat in samenwerking met Nederlands ontwerptalent nieuwe keramische designs ontwikkelt en produceert. Alles gestoeld op vernieuwing, samenwerking en duurzaamheid. Het behoort tot de missie van Cor Unum om (jonge) ontwerpers continu uit te dagen om de grenzen van het keramisch ambacht op te zoeken. De mogelijkheden van het keramisch product zijn namelijk nog lang niet uitgeput. Cor Unum stimuleert als producent ontwerpers om in open innovatie te experimenteren met nieuwe productiemethoden. Door deze actieve betrokkenheid bij het keramisch ambacht ontstaan steeds vaker nieuwe producten op basis van nieuwe denkbeelden, nieuwe ontwerpen en nieuwe technische mogelijkheden.

Om een arrangement te bespreken kunt u ons bellen of mailen:

Cor unum
t.a.v Marianne  Kuiper ( maandag en donderdag aanwezig )
Vughterstraat 270
5211GR s-Hertogenbosch
073-3030058
info@corunum-ceramics.nl