NK Tegelwippen: Sparrenburg nu nóg groener!

Inwoners van de wijk Sparrenburg, jongeren van Number One en de Groene Plaatsmakers sloegen de handen ineen om de wijk een stukje groener te maken. Gewapend met kruiwagens, schoppen en schoffels gingen zij afgelopen zaterdag de strijd aan met het straatgesteente in hun buurt.

Het buurtinitiatief staat in het teken van het NK Tegelwippen. Roos Sohier, initiatiefnemer én buurtbewoner, vertelt waarom Sparrenburg meedoet aan het NK: “Het is een ludieke actie met een serieuze bedoeling: het vergroenen en gezonder maken van onze leefomgeving. We wonen in een groene buurt, maar het kan nog veel groener!” Het tegelwippen heeft niet alleen een groen en duurzaam karakter: “Het geeft de buurt vooral ook een sociale boost” zegt Sebastiaan, de nieuwe buurman van Roos. Het tegelwippen werkt volgens Roos aanstekelijk: “Toen de actie op gang kwam besloten sommige mensen zich spontaan bij de actie aan te sluiten en er zelf een aantal tegels uit te halen.”

Voor de aanleg van een geveltuin bij jongerencentrum Number One moesten 71 tegels het ontgelden. De Groene Plaatsmakers en jongeren sjouwden samen de tegels van het jongerencentrum naar de container in Sparrenburg. Zelfs het gele zand, dat vrijkwam met het tegelwippen, kreeg een nieuwe bestemming als bodem onder een nieuwe kinderboeken-minibieb.

Wethouder Duurzaamheid Mike van der Geld kwam langs en ging in gesprek met de jongeren en buurtbewoners. Hij is enthousiast over de buurtactie: “Heel bijzonder om te zien hoeveel enthousiasme dit losmaakt bij bewoners. Hoe deze actie net het zetje geeft om nog net wat extra tegels te verwijderen of zelfs bijna een halve tuin te vergroenen! Dat is natuurlijk precies wat we als gemeente graag zien, daarom ondersteunen we graag waar mogelijk. Een extra groot compliment aan de jongeren die kwamen helpen in een omgeving waar zij zelf niet wonen.”

De totale buurtactie leverde een behoorlijk gevulde container op; in totaal zijn er 483 tegels gewipt! Sinds 30 maart zijn er in onze gemeente 20.517 tegels verwijderd. Daarmee staat ’s-Hertogenbosch op de 15e plaats.

Het NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Gedurende het NK worden in heel Nederland tegels vervangen door groen als antwoord op hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte. Omdat onze leefomgeving sterk versteend is, krijgen we steeds vaker te maken met hittestress en wateroverlast. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent, groen wel.

Doe je ook mee?

Het NK Tegelwippen duurt tot en met 30 september. Liggen er tegels in jouw voortuin, achtertuin of parkeerplaats die je kunt vervangen door planten, doe dan mee met het NK Tegelwippen. Wip de tegels, meld je tegels aan op de website van het NK Tegelwippen en lever ze gratis (bekijk de voorwaarden) in bij Milieustation Treurenburg en plaats er groen voor terug.