MKB-ondernemers krijgen steun bij verduurzaming

MKB-ondernemers hebben vaak weinig tijd en capaciteit om uit te zoeken hoe ze energie kunnen besparen. Dit geldt ook voor de vraag hoe ze de CO2-uitstoot van hun bedrijf kunnen verlagen. Speciaal voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is er nu steun van de rijksoverheid.

Energieadvies en steunmaatregelen

Er is subsidie voor bijvoorbeeld het inhuren van een energie-adviseur. Deze adviseur kan uitzoeken wat de beste manier is om energie te besparen. Isolatie? Zonnepanelen? Zonneboilers? Een warmtepomp? Of een combinatie? Ook kan de adviseur helpen bij het onderzoeken welke energiewinst valt te halen in de bedrijfsvoering. Denk dan aan koeling, keuken- of ICT-apparatuur, elektrische bedrijfswagens. Verder is er subsidie voor ondersteuning bij het uitvoeren van de maatregelen.

Mike van der Geld, wethouder Klimaat en Energie: “Ik ben blij dat het rijk deze groep ondernemers een steuntje in de rug geeft. Het is dat belangrijke duwtje dat kan helpen om duurzame maatregelen te nemen. Op deze manier maken we verduurzamen voor meer ondernemers wat meer toegankelijk”.

Aanvragen subsidie

De subsidie is beschikbaar voor mkb-bedrijven met een relatief laag energieverbruik (minder dan 50.000 kWh elektriciteit en 25.000 m3 aardgas) die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen.

Van 1 oktober 2021 t/m 30 september 2022 kan men subsidie aanvragen bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO). Subsidies worden verstrekt op volgorde van binnenkomst. De maximale subsidie is 2.500 euro per bedrijfspand. In totaal is 28,2 miljoen euro beschikbaar.

Kijk voor meer informatie op de website van RVO.

Subsidie voor grootverbruikers

Vanuit de gemeente hebben wij een aantrekkelijke subsidie voor die ondernemers die weer wat groter zijn. Ondernemers die meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas gebruiken is er subsidie vanuit de gemeente ’s-Hertogenbosch. Dit is de subsidie ‘Voorbereiding van Energiemaatregelen’.