Echte metselambacht op oude bossche muur
In ’s-Hertogenbosch komen oud en nieuw mooi samen. Ook in dit project. In het Herman Moerkerkpark gebruiken we een te slopen tuinmuur om jonge en ervaren vaklieden op te leiden. Ze leren een historisch metselwerk te restaureren. Een mooie samenwerking tussen restauratieaannemer Nico de Bont en Gemeente ’s-Hertogenbosch.
Speciale techniek
Tijdens de opleidingsdag restaureren de leerlingen scheuren in bestaand metselwerk. Met behulp van de zogenaamde ‘Total Wall’ methode worden lintvoegen gewapend. Lintvoegen zijn voegen tussen verschillende lagen metselwerk. Dit doen ze met wapeningsstaven en een speciale steenpasta. De wapeningstaven worden ‘blind’ verwerkt en afgewerkt met een voeg op kleur. Zo blijven de reparaties onzichtbaar. De wapeningstaven zorgen voor de stevigheid van de muur. Een leerzame ochtend, vertelt een van de leerlingen die meedoet aan de cursus: ‘’ik heb al zo’n 100 muren gerestaureerd, maar heb toch weer nieuwe dingen geleerd. Hans vult aan: ‘’je hebt de nieuwste kennis nodig om op de juiste manier te restaureren. Dat is belangrijk, alleen zo zorg je voor een muur met de juiste stevigheid.’’ Martijn: ‘’we werken veel met deze methode, maar zo’n cursus is toch net even wat anders.’’
Samenwerken
Aannemer Nico de Bont: ‘’door samen te werken houden we het ambacht in leven. De muur bij het Herman Moerkerkpark blijkt hierin de ideale oefenplek. Het is mooi om dit samen te doen met alle partijen van het bouwteam. Of we deze techniek binnen het Herman Moerkerkpark gaan gebruiken is nog niet bekend.’’
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het Herman Moerkerkpark? Ga dan naar de pagina Herinrichting Herman Moerkerkpark.
De herinrichting van het Herman Moerkerkplein wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Noord-Brabant.