Kinderen en buurtbewoners planten Tiny Forest in de Vliert

400 leerlingen van basisschool De Kameleon, jongeren vrijwilligersorganisatie De Groene Plaatsmakers, buurtbewoners en natuurorganisatie IVN planten samen op 25 november een Tiny Forest aan in de Vliert in ‘s-Hertogenbosch. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het minibos wordt een prettige ontmoetingsplek voor buurtbewoners en verbetert het klimaat en de biodiversiteit in de wijk. Daarnaast komt er een buitenlokaal waar de kinderen straks les krijgen over de Nederlandse natuur. Het unieke aan Tiny Forest ‘Eikelbosch’ is dat Bossche jongeren het gehele proces van idee tot en met de aanplant hebben georganiseerd.

Tiny Forest: minibos ter grootte van een tennisbaan

Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal en worden opgeleid tot Tiny Forest Ranger. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Het bos zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

“Ik heb wel twintig bomen geplant!” - leerling basisschool de Kameleon

De Groene Plaatsmakers

Een aantal jongeren hebben zich het afgelopen jaar naast hun baan of studie ingezet voor het vergroenen van de wijk de Vliert. In de winter van 2021 begonnen zij met de eerste stappen op papier te zetten en vandaag is het minibosje geplant. Het project Tiny Forest was één van de projecten die de jongeren van De Groene Plaatsmakers gerealiseerd hebben om de stedelijke omgeving te vergroenen. De jongeren hebben allemaal een verschillende achtergrond, maar erkennen allen het belang van natuur en zijn allemaal intrinsiek gemotiveerd om daar een bijdrage aan te leveren.

“De afgelopen jaren merken we dat steeds meer jongeren de urgentie van het klimaatprobleem ervaren en ook dat een steeds grotere groep mensen graag daarvoor in actie komt. Ik hoop dat deze Tiny Forest veel mensen inspireert om ook na te denken over hoe we onze leefomgeving kunnen vergroenen en daarmee verbeteren.”
- Alex van Roosmalen, medeorganisator Groene Plaatsmakers

Het Tiny Forest Eikelbosch is mogelijk gemaakt door de gemeente ‘s-Hertogenbosch.