Kidsreporters komen met 162 dromen

Minder plastic, meer spannende speelplekken, meer elektrische auto’s en meer groen in de stad. Een tijdje geleden kreeg kinderburgemeester Saleisha en de Kids Reporters van burgemeester Mikkers de vraag of zij hem wilden helpen bij het ophalen van toekomstideeën voor de stad. Hoe vinden kinderen dat hun stad van de toekomst eruit moet zien? In totaal werden er naar schatting meer dan 250 ideeën opgehaald in de vorm van tekeningen, strips, puzzels, gedichten of verhalen. Onlangs overhandigden Saleisha en de Kids Reporters de dromen aan de burgemeester.

Best spannend vonden Diego, Meysa en Demi het om de burgemeester te ontmoeten. Saleisha was al een aantal keer op bezoek geweest bij de Burgemeester en voelde zich al redelijk thuis op het Stadhuis. “Ik vind het heel leuk om kinderburgemeester te zijn”, vertelt Saleisha trots. “Ik heb zelfs een eigen ambtsketting. Ik mag tot het einde van het schooljaar kinderburgemeester blijven en dan wordt er een nieuwe kinderburgemeester gekozen op een andere school. Ik zit op de Kruisboulijn op West.” De gemeenteraad en de burgemeester wilden heel graag een kinderburgemeester om op die manier jongeren een stem te geven binnen de politiek. Ook kan de kinderburgemeester de burgemeester te ondersteunen bij mooie ontvangsten, huldigingen en andere evenementen. Bijvoorbeeld bij de ontvangst van de Sint, maar ook bij de huldiging van sporters of bij het leggen van kransen op 4 mei. En nu dus bij het inzamelen van toekomstdromen van kinderen voor de stad.

“Ik ben blij dat Saleisha en de Kids Reporters hebben geholpen met het ophalen van ideeën over de toekomst van de stad”, vertelt burgemeester Jack Mikkers. “Met ’s-Hertogenbosch Centraal proberen we tot een toekomstverhaal te komen dat antwoord geeft op de vraag ‘Wat voor stad willen wij zijn?’ We zijn met een camper door heel de gemeente gegaan om ideeën op te halen van mensen over de toekomst van ’s-Hertogenbosch. In 4 weken tijd hebben we op 18 locaties gestaan en hebben van zo’n 700 mensen input gekregen. We stonden op verschillende plekken, van de binnenstad tot Vinkel. We hebben heel veel ideeën, wensen en ook zorgen opgehaald over de toekomst.”

“’s-Hertogenbosch is een stad om trots op te zijn”, gaat Mikkers verder. “Het is een gemoedelijke, sfeervolle, Bourgondische stad met veel mooie historie. Maar het is ook een stad van de toekomst. Ik vind het belangrijk dat ’s-Hertogenbosch spannend blijft. Dat het voor kinderen zoals Diego, Meysa, Demi en Saleisha een plek blijft waar je graag woont. Waar het veilig is, gezond, sfeervol en aangenaam om te leven. Zodat ze ook als ze volwassen zijn en zelf kinderen krijgen, verbonden blijven met hun stad. Daarom vind ik het ook zo interessant om erachter te komen wat kinderen belangrijk vinden.”

“We streven ernaar om het traject voor de zomer van 2020 af te ronden”, aldus Mikkers. “Maar kwaliteit en het goede gesprek met elkaar voeren, gaat voor de snelheid. En met ‘een verhaal’ begint het pas! Dan zullen we samen aan de slag moeten om er uitvoering aan te geven. En sowieso houdt het denken en werken aan een mooie toekomst nooit op. Er gebeuren altijd weer nieuwe dingen die je van te voren niet kan voorspellen. Wat mijn eigen toekomstdroom voor de stad is? Dat ’s-Hertogenbosch niet een stad van zij of wij wordt maar een stad is van ons allemaal. “

Tekst: Lesha Bosman, Uitgave: Bossche Omroep woensdag 8 januari 2020