Jongeren verleggen (sportieve) grenzen door the Lifestyle Challenge

Het is een zwoele, warme woensdagavond eind mei. Eén voor één arriveren de jongeren bij de stormbaan in Engelen. Eén van de deelnemers slaakt een diepe zucht: de stormbaan; dat betekent afzien vanavond. Maar ze weten allemaal waarvoor ze het doen. Al ruim vijf maanden lang doet deze groep van 15 jongeren mee aan the Lifestyle Challenge. Al vijf maanden lang gaan ze de uitdaging aan om meer te bewegen en gezonder te leven. Het ultieme einddoel? De Strong Viking run komend weekend. 

De groep jongeren die meedoen aan the Lifestyle Challenge dit jaar, is divers. Het is ondertussen een hechte club met allen hun eigen persoonlijke drijfveer om mee te doen. De één wil wat kilo’s kwijt en de ander slaapt minder goed. En weer een ander wil vooral graag andere jongeren leren kennen. Gezamenlijk einddoel? De Strong Viking Run; een evenement waarin de deelnemers een parcours met verschillende hindernissen over land en door water moeten trotseren. 

Meedoen op je eigen niveau

PowerUp073 en de GGD Hart voor Brabant begeleiden the Lifestyle Challenge. De sport- en jongerenwerkers van PowerUp073 organiseren de trainingen en beweeglessen. GGD Hart van Brabant verzorgt samen met andere organisaties lessen over (on)gezonde gewoonten, voeding en levensstijl. Het sportaanbod tijdens de Challenge is heel divers. Van bootcamp tot zwemmen, en van karate tot de stormbaan. Op deze manier maken de deelnemers kennis met veel verschillende manieren om te bewegen. De lessen zijn voor alle niveaus. Iedere deelnemer doet dus mee op zijn of haar eigen niveau.

Meer zelfvertrouwen

Dat het ook om zelfvertrouwen gaat, ervaren ook de vriendinnen Danique en Julie, als ze zo hoog mogelijk in een touw proberen te klimmen: “Gewoon blijven proberen en niet te veel nadenken. Juist als ik te veel ga nadenken, lukt het niet”, zegt Julie terwijl ze voor de derde keer probeert grip te krijgen op het touw. Niet veel later klauteren beide meiden met wat tips van de trainer probleemloos naar boven. 

Deelnemer Denise ervaart zelf ook dat ze veel meer kan en durft: “Toen ik net met the Lifestyle Challenge begon, keek ik iedere week wel een beetje op tegen de training. Maar nu kijk ik er juist ontzettend naar uit elke keer. En juist naar die Strong Viking Run. Dat voelt wel echt als onze grote finale, als groep. Ik heb er zin in!” Ze glundert terwijl ze de verschillende onderdelen van de stormbaan onverschrokken aangaat. 

Grenzen verleggen

Jezelf uitdagen. Daar draait het tijdens The Lifestyle Challenge om. Elke week worden de jongeren verrast met een challenge die gericht is op thema’s als voeding, bewegen, slapen, social media gebruik en meer. Sportwerker Sjoerd Peeters, Powerup073: “Het gaat niet alleen over de fysieke uitdaging. Het is ook echt een mentale uitdaging. Ook om iedere week weer te gaan, je grenzen te verleggen. Iedere week zie ik weer dat de deelnemers weer een beetje groeien. Niet alleen in conditie maar vooral het zelfvertrouwen groeit. Hij lacht: een paar weken geleden waren we hier ook en durfde niet iedereen alle toestellen aan. Vandaag heeft iedereen in de groep vleugels. Gewoon gaan!” 

Beloning

Het deelnemen aan the Lifestyle Challenge is gratis, maar alleen als een deelnemer (bijna) alle trainingen aanwezig is. De jongeren sparen het kaartje voor de Strong Viking Run bij elkaar door mee te doen met de trainingen. Na vijf maanden is het dus tijd om het harde werken te belonen en met elkaar als team de uitdagende Run te doen. 
Samen Gezond. Samen naar het einddoel

The Lifestyle Challenge wordt mede mogelijk gemaakt dankzij Samen Gezond ’s-Hertogenbosch, waarbij inwoners en partijen in de gemeente ’s-Hertogenbosch zich samen inzetten voor meer gezonde en gelukkige jaren voor iedereen.

Wethouder gezondheid, Ufuk Kâhya heeft nu meerdere keren de Lifestyle Challenge zelf meegemaakt en is razend enthousiast: “De echte kanjers zijn hier natuurlijk de jongeren zelf. Ik zie het enthousiasme en gedrevenheid van de groep om er helemaal voor te gaan. Het waardevolle van the Lifestyle Challenge is dat het mentale gezondheid en lichamelijke gezondheid combineert. Je hebt beiden nodig om lekker in je vel te zitten. De Strong Viking Run is een super mooie finale, maar het eindigt hier niet. Ik ben ervan overtuigd dat the Lifestyle Challenge helpt om gezonde gewoonten te ontwikkelen én vast te houden.“