Interactieve kunst in de Spoorzone

De komende jaren geven we in de openbare ruimte van de Spoorzone ruimte aan verschillende beeldende en interactieve uitingen. Waarbij mensen worden uitgedaagd om te reageren. Waardoor het gebied nog levendiger wordt en niet alleen de gebouwen, maar ook de openbare ruimte bezoekers en bewoners inspireert.

Wethouder Mike van der Geld; “de Spoorzone is een plek in de stad waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. Waar al het goede van ’s-Hertogenbosch zich verder ontwikkelt en nieuwe kanten van de stad letterlijk zichtbaar worden. Een broedplaats voor creatieve en innovatieve ideeën én een plek om dingen uit te proberen. Ook op het gebied van kunst en cultuur. De Spoorzone maakt deze groei naar een brede binnenstad mogelijk.”

Artistieke leidraad

Matthijs Bosman schreef in opdracht van gemeente ’s-Hertogenbosch een visie over de waarde van kunst en design in de toekomstige openbare ruimte van de Spoorzone Den Bosch. Met als titel ‘De stad die binnen wil komen’. Deze artistieke leidraad geeft richting aan alle nog te ontwikkelen kunstuitingen in de Spoorzone. Bekijk de visie 'De stad die binnen wil komen'. (pdf).

Gevelgedichten

Stadsdichter Doeko L. schreef als eerste een gevelgedicht voor de Spoorzone. Of zoals Doeko het zelf omschrijft: “poëzie die de historische binnenstad wil verbinden met de versheid van ‘de andere kant’.”

De komende tijd presenteert hij het gedicht alvast in een miniatuurversie. En gaat hij online en offline in gesprek met bewoners en bezoekers van ‘s-Hertogenbosch over wat het gedicht volgens hen betekent. Waar denk je aan? Welke beelden roept het op? Maakt het herinneringen los?

Inwoners kunnen in een bericht op Facebook (stadsdichterdenbosch) of Instagram (poezie.in.de.spoorzone) laten weten wat ze denken dat het gevelgedicht van Doeko L. wil vertellen. Uiteindelijk zal het gedicht ergens in de Spoorzone verschijnen.

Het gevelgedicht van Doeko L. is de eerste in een reeks van gedichten die in de Spoorzone gaat verschijnen. Verschillende creatieve Bosschenaren krijgen de kans om hun versie van een ‘gevel’gedicht te maken. Waarbij in de Spoorzone de gedichten op allerlei manieren en vormen tot leven mogen komen.

De stad die binnen wil komen

Meer informatie over het gevelgedicht en de mogelijkheden en ideeën voor interactieve kunst in de Spoorzone? Kijk dan op de pagina Interactieve kunst.