Impressie: Rompertpassage

Woensdagmiddag 23 oktober stonden we op een prachtige herfstdag voor de ingang van winkelcentrum De Rompertpassage. We kregen direct al veel verschillende nieuwsgierige blikken van mensen toen we onze camper neerzetten. Een meneer zorgde ondertussen voor Poolse muziek ‘maakt het gezelliger voor jullie!’.

We spraken hier vooral veel oudere mensen, voor- of nadat ze boodschappen deden in het winkelcentrum. Ook kwamen mensen ons speciaal opzoeken, omdat ze het gezien hadden op tv of erover gelezen hadden in de krant. We spraken wederom veel tevreden en trotse Bosschenaren, zonder grote wensen voor de toekomst. “We wonen hier eigenlijk heel fijn”. Maar, na wat doorvragen kwamen toch wel ideeën los: Investeer in gymnastiekplekken buiten, een openluchtzwembad en meer looproutes met bankjes voor de dagelijkse beweging en ontmoeting. Heel belangrijk voor als je hier in de wijk ouder wordt, want ‘rust roest’.

En speeltuinen met bankjes! Want: “buiten ontmoet je buurtbewoners van alle leeftijden, niet binnen”. Mensen wilden zelf wel helpen met tuinonderhoud of het netjes houden van de speeltuin. Plekken voor ontmoeting en eenzaamheid waren onderwerpen die vaker opkwamen. Zo vertelde een mevrouw die vanuit Maastricht verhuisd is naar Den Bosch, dat ze cafés mist in de wijken. “Je moet hier naar de binnenstad om uit eten te gaan, maar dat voelt zo decadent voor mensen met een kleine beurs, zoals ik. Ga liever hier in de buurt een kopje koffie drinken of hapje eten. Maar dat is er niet. Hoop dat dat in de toekomst verandert!”.

Ook werden er zorgen gedeeld over wie er straks voor je zorgt als je later alleen in de flat woont en je kinderen verder weg wonen. En er was een droom over snelfietspaden, om ze hoog boven de weg, ‘tussen de bomen’, te maken. Zodat je snel naar de binnenstad, Oss en Tilburg kunt fietsen terwijl auto’s veilig beneden rijden. Ook de verduurzaming was een terugkerend thema. Van het isoleren van huizen, sedum op het dak tot elektrisch rijden. En veiligheid kwam als een wens terug bij verschillende mensen: “’s Avonds voelt nu niet iedereen zich veilig. Hopelijk in de toekomst wel!”