Impressie: Publieksdag bij JADS

Zaterdagmiddag 2 november stond de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) bol van games, digitale snufjes, robots en data voor de laatste dag van de Den Bosch Data Week. Kortom, een perfecte plek om in gesprek te gaan over de toekomst van Den Bosch. Dit keer zonder camper, maar in de mooie kapel van de JADS. Al snel liep het vol met mensen van alle leeftijden die colleges wilden volgen, games wilden uitproberen of gewoon lekker wilden springen op het springkussen. Onze kleurplaten vonden gretig aftrek en boden weer een goede gelegenheid om met ouders en grootouders in gesprek te gaan.

Best bewaarde geheim van Brabant

Dit keer waren er veel mensen uit de omgeving van Den Bosch en (oud-)Bosschenaren. Verandering was een terugkerend thema. Sommige mensen wensen juist verandering terwijl anderen juist hopen dat er in de toekomst weinig verandert. Zo moeten we “vooral het oude en kleine houden en vooral niet veel veranderen”, is “Den Bosch het best bewaarde geheim van Brabant” en “maken we hier nog tijd voor elkaar”.

Maar ruimte voor vernieuwing was zeker welkom. Zo moeten we onze rafelrandjes koesteren: “Laat jongeren daar hun gang gaan, dat zijn de mooie, verrassende plekken en dingen van de toekomst! Zoals in Nijmegen bij de Honig fabriek”. Ook werd de wens geuit dat “het gemoedelijke ons-kent-ons wordt aangevuld met méér jonge mensen en studenten van elders, zodat het een opener ons-kent-ons wordt”. En vertelde een meneer: “M’n vrouw komt uit Utrecht en mist studenten in de stad. Maar zij vindt slecht geparkeerde fietsen dan ook niet erg, ik als keurige Bosschenaar wel.”

Ook waren er complimenten voor het college en de burgemeester, dat zij willen nadenken over de toekomst en mensen vrijuit durven te vragen naar hun mening en ideeën.

'Denk groter en hoger!'

Met zoveel digitale toekomst in de JADS, was het ook niet gek dat er in de gesprekken ook grootser gedacht werd. Zo ging het vaak over hoogbouw, “denk groter en hoger!” en “maak een glazen Sint-Jan in het Paleiskwartier, de nieuwe hub voor data en moderne zaken”. Ook werden voorbeelden uit andere steden genoemd. “Kijk naar Utrecht, die zijn naast een historische binnenstad ook de hoogte ingegaan. Het kan wel.” En hoopt een echtpaar dat “onze kinderen, als wij later oud zijn, in ons grote huis kunnen wonen en wij in een hoge flat. Met prachtig uitzicht over onze mooie stad!”

Sfeerfoto tijdens de Publieksdag

Een mevrouw die werkt in de zorg, had andere wensen voor de toekomst. “Het zou fantastisch zijn als we straks meer tijd hebben voor persoonlijke aandacht, omdat robots stofzuigen en monitors onze administratie doen. En dat wij pro-actief aanbellen omdat we door alle data weten dat iemand zorg of persoonlijke aandacht nodig heeft.”

Thuis komen

Het thuis voelen en thuis komen in Den Bosch werd ook vaak genoemd. Zo waren er mensen die na banen in de Randstad terugkeerden naar het zuiden en voor Den Bosch kozen, “perfect met de trein”, was er een mevrouw die nooit meer terug wil naar “het te drukke en gestresste Amsterdam” en was er een meneer die uitriep: “Ik heb overal in de wereld gewoond, maar Den Bosch voelt als thuiskomen!”