Impressie: Markt in ‘s-Hertogenbosch

De laatste dag van onze ‘camper-tour’: zondag 10 november! Met een mooie locatie om af te sluiten: op de Markt van ’s-Hertogenbosch. Onder toeziend oog van Jeroen Bosch en met de gezellige muziek van de Koninklijke Harmonie op de achtergrond, spraken we ook deze keer weer veel mensen.  

Vaak kwam de binnenstad aan de orde. Inwoners en bezoekers waarderen de historie, de winkels en de bourgondische gezelligheid. En benadrukten het belang om dat te behouden. Een stel uit Hendrik-Ido-Ambacht gaf aan dat zij naar de stad waren gekomen voor een evenement in de Maaspoort. “Dat was vanochtend en dan denk je daarna… zullen we nog even het centrum in gaan? Dat hebben we dus gedaan. Dat je dat dan doet, heeft te maken met het positieve beeld dat je hebt bij Den Bosch. Je denkt: ‘gezellig, lekker even lunchen’. En dat positieve beeld is echt een kracht van je stad! Dat moet je proberen te behouden.” Een stel uit Nijmegen was naar Den Bosch gekomen voor de musea en de huidige tentoonstellingen. Dat was zeer goed bevallen: “landelijke topkwaliteit, smaakt naar meer!”. Een inwoner uit de stad zorgde voor een ander perspectief: “Den Bosch is meer dan alleen de binnenstad. Vergeet de wijken om de binnenstad niet.”

Carnaval

Ongetwijfeld keken de Bosschenaren die we spraken al uit naar d'n Elfde van d’n Elfde een dag later. Want Carnaval kwam regelmatig terug in de gesprekken. Door veel mensen gezien als uniek voor ’s-Hertogenbosch en van belang voor de identiteit van de stad. Een vrouw die werkt in ’s-Hertogenbosch, maar hier niet vandaan komt, vertelde hoe zij vorig jaar heeft ervaren wat Carnaval doet met de stad. “Ik werk voor een organisatie die ondersteuning levert op basis van de Wmo. En wij ontvangen altijd wel de nodige telefoontjes van mensen die hun beklag doen over van alles en nog wat. Maar in de week van Carnaval, slaat dat helemaal om. Dan is de sfeer positief en krijgen we bijvoorbeeld vragen van mensen of we hun hulp niet eens een dagje vrij kunnen geven. ‘Want ze werkt zo hard’. Echt opvallend hoe de sfeer dan compleet anders is.” Een enkeling gaf aan dat wat hem betreft Carnaval te groot is geworden.

Toeristen

En op deze locatie spraken we ook een aantal toeristen uit het buitenland. Een Belgisch echtpaar dat een weekendje weg was, was erg te spreken over de stad. En van de fietsparkeerplaatsen in het centrum en de goede fietspaden in en om de stad. Ook spraken we een groep studenten uit Iran, Hongarije, Letland, Italië en Frankrijk. Ook zij waren onder de indruk van de stad. Van de prachtige gebouwen, de rijke geschiedenis en met name van de Sint Jan. En ze gaven ons nog een vraag terug om over na te denken. Wijzend op de drie viskramen naast ons op de markt, vroegen ze zich af: “do they like fish here?”