Impressie: KC ’t Wikveld en De Brink in Empel

Op maandagmiddag 4 november stond de camper voor het kindcentrum ’t Wikveld in Empel. Op een leeg schoolplein konden wij in gesprek met ouders die aan kwamen lopen om hun kind(eren) op te halen. Helaas was er die dag een flinke regenbui voorspeld, die precies tijdens ons half uur op het schoolplein losbarstte. De partytent was dan ook een goede schuilplek. En wij konden perfect met ouders in gesprek.

Dorpse karakter versus 'stedelijke kwaliteit'

Veel wensen over de toekomst gingen over het dorpse karakter van Empel. De rust maakt Empel uniek. En het sociale verenigingsleven koesteren ouders ook graag voor hun kinderen. Maar als het gaat om OV en fietsen, wensen ouders liever “stedelijke kwaliteit”. Want ook al wordt de busverbinding steeds beter, de dromen gaan over lightrail en trams naar Den Bosch.

En fietsen mag kindvriendelijker in Empel: “De auto’s worden groter, fietsen gaan harder, maar de straten worden niet breder”. Of zoals een meisje van 7 zei: “Ik durf hier niet te fietsen op straat, auto’s zijn zo groot en rijden heel hard”. Ouders wensen dan ook dat auto’s in de toekomst stapvoets rijden, zodat kinderen op straat kunnen spelen en fietsers veilig en fijn naar Den Bosch kunnen fietsen. “Dan wordt Empel echt een woonplek”. En wat wensen kinderen voor Empel? Speeltuinen! “Met een glijbaan zoals in de Efteling!”.

Social media en online gedrag was een thema in een ander gesprek. “Ik zeg nu al tegen andere ouders, spendeer tijd met je kinderen en niet ondertussen met je mobiel”. En als je nadenkt over de toekomst, “deel dan nu en straks geen foto’s van jouw of andermans kinderen, bescherm ze!”.

Na een half uur stroomde het schoolplein leeg en gingen wij met de camper naar De Brink. Hier spraken wij veel mensen die boodschappen gingen doen. En de zon kwam er zelfs door.

Genieten

Uit de gesprekken blijkt dat veel mensen genieten van het wonen en leven in Empel en niet meer weg willen. Wel werd vaak de wens geuit om van De Brink een echte ontmoetingsplek te maken. “Misschien wel zo’n Spaans of Frans plein”, met terrasjes, koffieplekken waar je kunt lunchen of werken en waar je elkaar “in real life kunt ontmoeten en niet online”.

Zeker jongeren missen een fijne plek waar je samen kunt afspreken, dingen doet en samen actief kunt zijn. “’s Avonds is Empel heel saai. Je kunt eigenlijk alleen maar afspreken met vriendinnen bij iemand thuis en we zouden juist wel van de bank af willen. We zitten al genoeg stil”. Ze wil zelf wel activiteiten verzinnen en organiseren. “Misschien iets samen maken of ontwerpen?”