Impressie: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Op donderdag 7 november vertrok de camper naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Extra bijzonder omdat die dag bekend werd dat het ziekenhuis nummer 1 staat in de Ziekenhuis Top 100! We gingen deze dag iets terughoudender te werk. Het bezoek aan een ziekenhuis kan immers ingrijpend zijn. Toch wisten we ook hier weer veel mensen te spreken en hun wensen voor de toekomst van onze gemeente op te halen.

We spraken hier ook veel inwoners uit gemeenten rond ’s-Hertogenbosch. Hierdoor kregen we een mooie blik op de stad van mensen die er regelmatig komen, maar er niet wonen. Veruit de meeste mensen komen graag naar de stad; om te winkelen, uit te gaan en evenementen te bezoeken. Het winkelaanbod was een thema dat regelmatig terugkwam. Met onder andere discussie, zelfs binnen één gezin, of de binnenstad aantrekkelijk is met vooral kleinere speciaalzaken of juist grote ketens. Iemand uit Noord-Holland die net 5 maanden in Vlijmen woont, gaf aan heel graag de stad te bezoeken. “Het is ontspannen, mensen zijn behulpzaam, en het is er gezellig.” Als oud-winkelier gaf hij aan dat het voor de toekomst van belang is om ‘loop’ te blijven creëren. “Beetje reuring maken”. Daarbij waarschuwde hij ook voor hoge parkeertarieven.

Een man gaf aan dat hij in de vijf grootste steden van Brabant heeft gewoond; “en Den Bosch is het leukst en het mooist”. Hij is onlangs verhuisd en heeft er bewust voor gekozen om niet verder dan 30 kilometer van de stad te gaan wonen. Ook al werkt hij in Haarlemmermeer. Iemand anders gaf juist aan dat zij Bosschenaren niet zo open vindt en dat het moeilijk is om snel contact te maken als je ‘nieuw’ bent. Zij had in Tilburg de ervaring dat het daar een stuk makkelijker gaat.

Een onderwerp dat niet uit kon blijven op deze locatie is de zorg. Een vrouw gaf aan zich zorgen te maken over weinig uren in de thuiszorg, al leek het beter gesteld dan in andere gemeenten. Ook de zorg voor verwarde mensen kwam lans. Een vrouw die werkt bij de rechtbank vertelde dat zij een toename ziet van “mensen die het niet redden”. En het belang om deze mensen wel de goede zorg te geven.

Foto van een wit busje met daarvoor twee mensen met een hond.

Ook hoorden we regelmatig de onderwerpen wonen en uitgaan terugkomen. Onder andere de zorg voor genoeg betaalbare woningen voor jongeren en starters. “Daar is nu moeilijk aan te komen, zelfs als tweeverdieners.” En de wens om een breder aanbod voor uitgaan als je ouder bent dan 21. Wensen voor de toekomst waren bijvoorbeeld “een discotheek met serieuze muziek” en “meer aanbod van live muziek.”