Impressie: Helftheuvelpassage

Op vrijdagmiddag 25 oktober stond de camper bij een ingang van de Helftheuvelpassage. We stonden hier wederom in de herfstzon. Met enkele tientallen mensen spraken we over de toekomst en we deelden heel wat kleurplaten uit. Ook hier zijn veel mensen tevreden: “Ik ben 26 jaar geleden uit Marokko vertrokken en naar Den Bosch gegaan. Zou nooit meer ergens anders willen wonen. Ik ben Bosschenaar.” Zo vertelden meer mensen over de mooie binnenstad, het fijne wonen en fietsen en de rust hier. Ook deelden mensen allerlei dromen, zorgen en wensen.

Zo zien mensen graag meer parken, met veel bomen, bloemen en insecten. Waar je kunt picknicken met grote families, een frisse neus kunt halen en kunt wandelen. En minder plastic en afval. Of zoals een kidsreporter zei: “Als ik een dag burgemeester mag zijn, ga ik een campagne starten om de troep van de straat te halen!”. In de laatste week van oktober gaan de kidsreporters droomvragen stellen aan kinderen in de Binnenstad.

Mensen noemden ook het parkeren in het winkelcentrum. “Het zou zo mooi zijn als je in de toekomst overal schuin kan parkeren en op parkeerplaatsen ruime plekken hebt waar je een rollator of kinderwagen goed uit een auto kunt tillen. En dan via veilige looproutes naar het winkelcentrum kan lopen. Dat maakt parkeren én winkelen als ouderen, of met kinderen, veel fijner!” Een oudere meneer uit Leerdam vertelde dat hij bij een vorig bezoek was vergeten een parkeerkaartje te kopen. “Vergeetachtigheid op de heetste dag van het jaar kostte me 105 Euro.” Dit zette hem aan het denken over ouderen, vergrijzing en dementie. “Denk niet alleen na over de fysieke inrichting van de stad, maar ook over sociale dingen.” Misschien vraagt de toekomst wel gedragsverandering in de samenleving. “Hoe gaat de politie hiermee om? En ambtenaren? En winkeliers? En eigenaren van winkelcentra en parkeergarages? Iedereen kan iets bijdragen.” En houd nu alvast een beetje rekening met medeburgers: “Zorg even voor elkaar, zeker op zulke hete dagen!”

Of zoals een andere mevrouw aangaf: “We denken er niet vaak bij na. Maar écht contact biedt steun, troost en zorgt voor samen leven. Misschien is dit in een digitale toekomst wel één van de belangrijkste dingen voor onze samenleving.”