Impressie: HC Den Bosch

Op zondagmiddag 3 november waren we bij Hockeyclub Den Bosch. Het was er behoorlijk druk, onder andere met toeschouwers voor de wedstrijd van Heren 1 tegen Kampong (2-1 winst!). In alle drukte wisten we ook hier met een aantal mensen te spreken over hun dromen en ideeën voor de toekomst.

Een EHBO’er vertelde ons over zijn passie om mensen te helpen. Maar ook dat hij een toenemende onveiligheid ziet in de Bossche Binnenstad. Ook richting hulpverleners. Iemand van de hockeyclub gaf aan dat het vrijwilligerswerk aan het veranderen is. Mensen werken liever op projectbasis dan als een ‘vaste’ vrijwilliger. De verwachting is ook dat de toekomst steeds meer professionaliteit van (sport)verenigingen zal vragen. De uitdaging is dan hoe je daar als sportvereniging in mee kan gaan.

‘Gezelligheid’ , ‘bourgondisch’, ‘historie’ worden veel genoemd als belangrijke (unieke) kenmerken voor ’s-Hertogenbosch waar mensen trots op zijn. En dat moeten we ook in de toekomst koesteren. “De gemoedelijkheid, kleinschaligheid vind ik charmant en heel aantrekkelijk aan de binnenstad. Dat moet zeker zo blijven.”

Sommige mensen zagen juist de uitdaging in de breed gedeelde opvatting dat het goed wonen is in de stad. “Den Bosch is de mooiste stad van het land; we staan op veel vlakken aan de top. Maar… het moeilijkst is nog om aan te top te blijven.” En iemand anders zei: “je moet blijven ontwikkelen en vernieuwen om ook aantrekkelijk te blijven.”

Verder hoorden we over de woningmarkt en dat het voor starters erg moeilijk (duur) is om aan een woning te komen. En over het belang om voldoende te blijven doen voor ouderen. “Meer doen tegen eenzaamheid” en “evenementen voor ouderen organiseren” werden daarbij benoemd.