Impressie: eerste dag tijdens Veiligheidsdag

Tijdens de Veiligheidsdag was de officiële start van de campertour. Daarmee startte de eerste fase van het project ’s-Hertogenbosch Centraal. Het traject om te komen tot een toekomstverhaal voor onze gemeente.

De Veiligheidsdag werd goed bezocht, dus we konden volop in gesprek. Dat deden we bijvoorbeeld met een aantal lokale journalisten. Zij kregen daarmee ook een beeld van de bedoeling van de gesprekken. In de gesprekken vragen we namelijk steeds door op dromen, zorgen en wensen voor de toekomst. En als het hier fijn wonen is, hoe zorgen we er dan voor dat dat in 2035 nog steeds zo is.

Bekijk de video die DTV Den Bosch maakte tijdens de Veiligheidsdag.

Tijdens de mooie herfstdag zat het kampeersetje vrijwel de hele tijd vol met kinderen. Ze maakten mooie tekeningen over de toekomst. En terwijl zij kleurden, spraken we bijvoorbeeld met hun ouders. Ook spraken we tientallen mensen die een dagje Den Bosch deden. We spraken oud-inwoners die zich nog steeds betrokken voelen. En vergelijkingen maakten met andere steden. We gingen in gesprek met jonge gezinnen die voor hun kinderen een goede toekomst wensen.

“Hopelijk leren kinderen in de toekomst nog steeds fietsen op het fietspad, en worden ze niet weggedrukt door snelle e-bikes.”

De oudere mensen die we spraken wilden vooral tijd met hun kinderen en kleinkinderen blijven doorbrengen. “Mijn kinderen komen heel graag terug naar Den Bosch als ze zelf kinderen krijgen.” Voor tieners en twintigers is het winkelaanbod van het centrum een pluspunt. Dat willen ze graag zo houden. “Liever leuke boetiekjes, dan grote ketens, zoals in Eindhoven.”

Thema’s die ook voorbij komen, zijn diversiteit, wel of niet verhuizen van of naar Den Bosch, de historische binnenstad, mobiliteit en bereikbaarheid, en hoe straks te zorgen voor ouderen en onze ouders.

We spraken op deze eerste dag zo’n 120 mensen en hadden waardevolle gesprekken. We kijken hierdoor terug op een succesvolle eerste dag!