Impressie: DBDW op de Parade

Op woensdag 30 oktober in de Den Bosch Data Week stond de camper de hele dag naast de Google Truck op de Parade, met uitzicht op de Sint Jan. Het was een prachtige maar ijskoude herfstdag. Gelukkig liepen er veel mensen langs en hielp de zon met wat warmte. We merken dat steeds meer mensen de camper en het project ’s-Hertogenbosch Centraal kennen. Vandaag kwam een heel aantal mensen ons bij de camper opzoeken om met ons te praten over de toekomst van ‘s-Hertogenbosch. Het ging daarbij over veel verschillende onderwerpen, van mantelzorg tot ‘gastvrijheid’ voor mensen met rollators, kinderwagens of rolstoelen, het karakter van Den Bosch en hoe we omgaan met afval. We gingen in gesprek met een oud-leraar, die ter plekke verrast werd door een groepje leerlingen die samen met Spaanse leerlingen uit Barcelona een speurtocht deden door de binnenstad. ‘Beautiful city’ zonder de toeristische drukte zoals in Barcelona. De zorg voor drukte werd die dag meerdere keren geuit. “’s-Hertogenbosch is te mooi om in de toekomst door massatoerisme en Airbnb’s te laten vernielen.”

Ideale ligging en creatief ondernemersklimaat

Afval, plastic en goed zorgen voor de natuur waren ook vandaag weer terugkerende thema’s. Daar willen veel mensen zelf aan bijdragen. “Met helpen in de moestuin leren kinderen over de waarde van voedsel en hoe leuk het is om goed voor de aarde zorgen.” Een ondernemer uit Utrecht, die ‘in het midden’ een afspraak had met een ondernemer uit Gent, wenst Den Bosch een bloeiend en creatief ondernemersklimaat toe. “Den Bosch ligt echt ideaal tussen Amsterdam en België in. En heeft niet die stress die in de Randstad heerst. Je kunt hier nog rustig op ideeën komen. Perfect uitgangspunt voor de toekomst.” Het verbinden van het historische met het moderne werd ook als een kwaliteit voor de toekomst gezien. “Zoals met het Paleiskwartier echt goed is gelukt. Doe meer van die dingen. Daar wordt de stad alleen maar beter en leuker door! Vergeet alleen niet dat de stad ook bereikbaar moet blijven en voorzieningen toegankelijk moeten zijn voor ouderen”.

Ook is het belangrijk om goed na te denken over de ontsluitingen van (nieuwe) woonwijken; gaan die straks per auto, OV, fiets of met verkeersmiddelen die we nog niet kennen? “Ik denk graag mee, luister naar me!” Dat was nog een terugkerende wens voor de toekomst: een moderne gemeente die niet alleen luistert naar z’n inwoners, maar ook hun ideeën, ervaring en expertise volop gebruikt bij het nadenken over en uitvoeren van plannen! Toen we om 16.00 uur wilden inpakken, hadden we zo’n 70 mensen gesproken en stonden er nog steeds mensen bij de camper te praten. We zijn heel dankbaar dat zo veel mensen de tijd nemen om hun zorgen, dromen en wensen met ons te delen.