Henri over zijn groene dak

Duurzaam is goed voor de wereld en ook nog vaak aantrekkelijk voor de portemonnee. Voor Henri Wassenberg en zijn partner Gineke kwam er nog een ander argument bij om voor een groen dak te kiezen. “Hartstikke mooi, zo’n dak!”

“Ik ‘zit’ in de isolatie. Logisch dus, dat ik in 2006 na de aankoop van dit huis in Zuid meteen aan het isoleren sloeg. Toen dat werk was gedaan, besloten we dat het klaar was. Want we hadden de spouwmuren en daken onderhanden genomen en het enkel glas vervangen door dubbel glas. En o ja, op het schuine dak legden we zonnepanelen. Klaar dus.

Maar toen las Gineke in de krant over een subsidieregeling van de gemeente. Boven onze keuken ligt een plat dak van 30 m2 en dat zag er niet echt fraai uit. Een groen dak is een stuk mooier en zo’n regeling maakt het wel heel aantrekkelijk. Ga maar na: we waren € 1.150 kwijt om het dak te voorzien van onderhoudsarme plantjes en de gemeente nam van die kosten 70 procent voor haar rekening. Het dak was fors duurder geweest als we het hadden laten leggen. Ik kon een lift lenen om de zware rollen op het dak te krijgen en dan is het een fluitje van een cent. Binnen één zaterdagochtend was het gepiept.

Zo’n dak houdt regenwater vast en daardoor komt minder water in het riool terecht. Daarom is het goed voor de duurzaamheid en dat vinden we belangrijk. Het isoleert ook nog eens. Het groene dak ligt er pas en dus hebben we de isolatie nog niet echt kunnen ervaren. Maar we vertrouwen erop dat de keuken onder het dak in de zomer koeler blijft en in de winter warmer.

Ons dak grenst aan drie daken van buren, die er bijna net zo uitzien als de onze vroeger. Die volgden met bovengemiddelde belangstelling de klus. Ze zijn inmiddels helemaal om en willen allemaal zo’n dak. Zelfs verderop in de straat zijn er mensen die het willen. Mooi toch?”

Gemeente 's-Hertogenbosch stimuleert de aanleg van groene daken met subsidie. Lees meer op s-Hertogenbosch.nl.