Groene Plaatsmakers aan de slag voor een groene en gezonde stad

Veel jongeren maken zich zorgen over de toekomst van de aarde, het klimaat, de natuur en hun gezondheid. Ze willen graag een rol spelen bij het zoeken naar oplossingen. Met het project De Groene Plaatsmakers geven gemeente ’s-Hertogenbosch en GGD Hart voor Brabant hen die mogelijkheid. Op Duurzame Dinsdag 7 september gingen de jongeren met bestuurders en beleidsmakers in gesprek om hun ideeën toe te lichten. 

In de aanpak van De Groene Plaatsmakers draait het om de kracht, kennis en kijk op de wereld van jongeren. Door hen nauw te betrekken bij nieuwe plannen voor de stad, krijgen de jongeren de kans hun eigen ideeën werkelijkheid te maken. De jongeren worden zo zelf Groene Plaatsmakers.

Groener, duurzamer en gezonder

Wethouder Ufuk Kâhya: “De meeste jongeren zijn erg betrokken bij het klimaat en het milieu. Het gaat niet voor niets over hun toekomst. Ze willen graag meewerken aan een groenere en gezondere omgeving. De ideeën die ze daarvoor hebben zijn bovendien vaak erg verrassend en vernieuwend. Door samen met de jongeren aan de slag te gaan, zetten we hun kracht en talent in om de stad groener, duurzamer en gezonder te maken.”

Lars is een van De Groene Plaatsmakers: “Mijn droom is een groen lint door heel ’s-Hertogenbosch, met bomen, bloemen en natuur. Zo kun je overal in de stad genieten van een mooie omgeving.” Lars en de andere jongeren hadden veel ideeën voor het groener maken van ‘s-Hertogenbosch. Zo dachten ze na over het planten van bloemzaadjes onder bomen, het maken van groentorens en het aanleggen van groene daken op bushokjes. Kleine en grote ideeën die samen voor een groenere en gezondere stad kunnen zorgen.

De bijeenkomst op Duurzame Dinsdag was de afsluiting van een periode van een paar maanden waarin de jongeren met hun ideeën voor een groenere en gezondere stad aan de slag zijn gegaan. Deze periode begon met een verkenning van de stad, waarbij de jongeren inspiratie en kennis hebben opgedaan. Daarna hebben ze hun ideeën omgezet naar echte plannen. Daarbij hebben ze nadrukkelijk ook gekeken wat ze nodig hebben om hun ideeën uit te voeren. 

Het is de bedoeling dat de ideeën samen met medewerkers van de gemeente nu verder worden uitgewerkt en daarna uitgevoerd.