“Goed in je vel zitten gaat over lekker bewegen én een positieve mindset”

Vooral heel veel gelach klinkt er door de ruimte in BBS Boschveld. Als je niet weet wat hier gaande is, ziet het er uit als een gezellig theekransje met vriendinnen. Maar hier wordt keihard gewerkt aan gezondheid. Jasna en Mirella Habibovic van Neofit nemen in 12 weken 10 vrouwen uit de wijk Boschveld mee in tips en oefeningen om mentaal en fysiek sterker te worden. 

Een combi van mindset en beweging

Mirella Habibovic: “Lekker in je vel zitten, is van heel veel factoren afhankelijk en altijd maatwerk. Het traject van Neofit biedt handvatten om fitter te worden. In 12 weken komen thema’s zoals voeding, ontspanning, mindset en beweging voorbij.” Mirella is medisch psycholoog en gebruikt hierbij wetenschappelijk bewezen technieken. Ze zet haar wetenschappelijke kennis ook in om de voortgang van de groep te meten. Zus Jasna neemt met verschillende soorten lessen de groep mee in beweging. Van yoga tot dans. Jasna: “Beweging voelt voor iedereen anders. Door verschillende vormen van bewegen te ervaren, leer je je lichaam beter kennen. En leer je wat voor jou werkt. En of je nu makkelijk of wat lastiger beweegt; er is een beweegoefening voor ieder lijf.”

Lesje dankbaarheid

De deelnemers krijgen ook handvatten om mentaal sterker te worden. De tips die de vrouwen krijgen komen uit de positieve psychologie. Mirella: “Tijdens één van de dagen staan we bijvoorbeeld bewust stil bij alles wat er is om dankbaar voor te zijn in ons leven. We zijn zó geneigd om te focussen wat er allemaal niet is, of wat er beter kan. Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen bagage en zorgen. Door te beseffen wat er wél is, activeer je een positieve mindset. Die helpt je eerder vooruit. Huiswerk voor de deelnemers: benoem iedere dag, waarvoor je dankbaar bent. En dat kan zo simpel zijn. Dat je warm water uit de kraan hebt. De lach van je kind. Of dat het je vandaag wel is gelukt om even naar buiten te gaan.” Het lichamelijke en psychologische deel is iedere week op elkaar afgestemd. Zo blijft iedere deelnemer gemotiveerd ook om thuis nog aan de slag te gaan met huiswerk.

Met opgeheven hoofd

Sanaa heeft zelf al ondervonden wat die positieve houding oplevert. Na langere tijd zonder werk en een periode waar haar zelfvertrouwen zakte naar een dieptepunt, nam zij zelf het initiatief om te solliciteren bij een bedrijf dat haar leuk leek. En ze werd gelijk uitgenodigd voor een gesprek: “Met opgeheven hoofd ben ik het gesprek aangegaan. Ik voelde me heel sterk: ik heb ook echt iets te bieden. Een ontzettend goed en fijn gesprek, waarbij ik gelijk dezelfde middag een telefoontje kreeg, dat ze me graag de baan wilde aanbieden. Ik heb toen zélf gezegd dat ik er rustig over wilde nadenken. Gewoon om even goed te voelen of dit écht de goede keuze is. Wat ik daarna vooral voelde? Trots. Trots dat ik het weer ben aangegaan. Trots dat ik dat met opgeheven hoofd heb gedaan. En trots dat ik tijd heb genomen om écht te voelen of het iets voor mij is. Daar hebben de handvatten van Neofit en de steun van de groep ook echt bij geholpen.” 

En nu zélf aan de slag

In februari is een nieuwe groep uit de wijk gestart. De eerste groep is klaar. Met de twaalf weken begeleiding van Neofit dan. Want nu moet de groep het vooral zélf doen. Ze hebben door Neofit allemaal een stevige basis om zelf verder te kunnen. Deelnemer Jennifer: “We hebben nog intensief contact met elkaar. Iedere week gaan we met een groepje sporten. Het helpt mij dat we samen gaan. Een stok achter de deur, want alleen ga ik écht niet”, lacht ze. 

De interventie van Neofit is deels mogelijk gemaakt door de gemeente ’s-Hertogenbosch voor meer gezonde en gelukkige jaren. Daarbij wordt ongelijk geïnvesteerd in gelijke kansen op gezondheid, juist in wijken waar gezondheid extra aandacht verdient. Kijk op de website van Goed Gezond om te zien wat het aanbod bij jouw buurt is om gezond te blijven.