Gezond leven in Zuid: Over niet meer drinken, minder roken en levens redden

Edwin van Hasselt zwoor alcohol af, rookt minder en is actief in en voor de wijk. Wethouder Ufuk Kâhya wil graag meer over Edwin weten. “Ik hoor dat je iemand zijn leven hebt gered?”

Voor het programma Samen Gezond ’s-Hertogenbosch gaat wethouder Ufuk Kâhya het gesprek aan met inwoners. In verschillende wijken praat hij over gezondheid en hoe ze samen kunnen zorgen voor meer gezonde en gelukkige jaren voor iedereen. Het gesprek van de wethouder met Edwin in BBS Nieuw Zuid is er eentje in een reeks.

Gezonde school

Edwin is kind aan huis bij de Brede Bossche School Nieuw Zuid (BBS). Hij heeft twee zonen van 5 en 11 die beiden naar kindcentrum De Vlindertuin gaan. Daarnaast zit hij bij de activiteitencommissie Zuid in Actie en helpt hij bij het organiseren van Halloween, Radio Dichterbij, kindervakantieweek en activiteiten met Kerstmis en Sinterklaas. Wethouder Kâhya: “Er is in wijken steeds meer aandacht voor het verbeteren van de gezondheid onder buurtbewoners. Kun je mij vertellen wat er allemaal gebeurt in de wijk om gezonder te leven? ” Edwin: “De BBS is een Gezonde School. Kinderen nemen dagelijks één pakje drinken mee en drinken verder water. Verder krijgen ze fruit op school en eten ze brood. Snoep is taboe. Ook traktaties zijn gezond. Er wordt hier op school ook gekookt met de kinderen. Activiteiten om gezond gedrag te bevorderen zijn belangrijk. Het zorgt voor meer verbinding in de wijk en dat mensen beter in hun vel zitten.”

Stoptober

“Je hebt meegedaan met Stoptober. Hoe ging het?” Edwin: “Ik hield het tien dagen vol. Ik rookte voorheen een pakje per dag en ben er abrupt mee gestopt. Het bleek moeilijk, vanwege de nicotine en vanwege de sociale kant van het roken. Ik rook weer, maar wel veel minder. Met een pakje doe ik nu twee dagen. Het stoppen met drinken was gemakkelijker. Ik ben in januari geopereerd aan mijn rug en toen ben ik gestopt met alcohol. Ik wilde met een schoon lichaam de operatie ingaan en heb daarna geen drank meer aangeraakt. Ook hier merk je dat het in sociale kringen lastiger is, maar ik houd het goed vol. Ik merk ook dat ik minder last heb van mijn lichaam en dat is heel fijn.”
Wethouder: “Mooi om te horen dat je bent gestopt met drinken en roken. Het is goed dat je vertelt dat het stoppen met drinken goed is gelukt. En dat het stoppen met roken lastig is. Dat mag juist benoemd worden. Het gaat erom dat je ermee bezig bent.

Je hebt met twee anderen een heldendaad verricht in de buurt, begrijp ik. Je hebt iemands leven gered, toch?” Edwin lacht ietwat bescheiden. “Ja, dat klopt – was ik alweer bijna vergeten. Ik was net voor de zomervakantie op bezoek bij iemand toen ik geschreeuw hoorde. Iemand riep om hulp en ik rende er gelijk heen. Er was net iemand begonnen met reanimeren. Uiteindelijk hebben we met drie personen gereanimeerd. De ambulance was er gelukkig snel en kon de reanimatie van ons overnemen. Dit was de eerste keer dat ik iemand moest reanimeren. Het was trouwens een bekende van me. In de eerste instantie denk je ‘wow’ en binnen een paar seconden ben je eigenlijk bezig met reanimeren. Gelukkig is alles goed gekomen!”

Samen Gezond ’s-Hertogenbosch

Samen met bewoners en partners in de wijk richt de gemeente zich met het programma Samen Gezond ‘s-Hertogenbosch op meer gezonde en gelukkige jaren voor iedereen. Gezonde mensen zijn gelukkiger, veerkrachtiger en leven langer. We stimuleren een gezonde leefstijl en meedoen in de samenleving. En zorgen voor een leefomgeving die uitnodigt om vaker gezonde keuzes te maken. Zodat de gezonde keuze, de makkelijke keuze wordt.

Wethouder Ufuk Kâhya is coördinator van het programma.

Artikel uit nieuwsbrief Zuid januari 2022