Gebruikersverhaal | Elektrische deelauto

In deze reeks vertellen gebruikers van elektrische deelautos hoe ze ertoe gekomen zijn, wat ze ervan vinden en waarom ze een deelauto blijven gebruiken. Projectleider van 073elektrisch Manon de Kok trapt af.

Foto van vrouw met zonnebril die wijst naar een deelauto.Manon (44) gebruikt nu ruim twee jaar een elektrische deelauto. Vooral voor werkafspraken buiten Den Bosch, die met het OV niet handig bereikbaar zijn. Zij en haar vriend werken allebei en hebben samen twee jonge kinderen. Eerst hadden ze altijd twee auto’s (benzine).

Hoe ben je ertoe gekomen een elektrische deelauto te gaan gebruiken?
“Ik dacht er al weleens over na dat ik het eigenlijk niet meer zo okee vond om met twee vervuilende auto’s rond te rijden. Zeker omdat ik ook vaak ritjes binnen de stad reed die niet persé nodig waren. Uit gewoonte pakte ik steeds maar de auto. Toen een van onze auto’s aan vervanging toe was, was er net de mogelijkheid om vanuit De Gruyter Fabriek in Den Bosch gebruik te gaan maken van een elektrische deelauto, een Renault Zoë, genaamd Piet. Dat wilde ik wel uitproberen. Dus in plaats van een nieuwe tweede auto aan te schaffen, stapte ik over op de elektrische deelauto.”

En hoe beviel dat?
“Het was best even een drempel in het begin, want de standplaats is acht minuten fietsen bij mijn huis vandaan. Als het lekker weer is, prima, maar als het de hele herfst regent… Maar dat blijkt helemaal geen probleem te zijn. Het regent veel minder vaak dan ik dacht! Ik ben in 2 jaar tijd misschien 2x flink nat geworden. Dat is heel even stom en irritant, maar ook niet meer dan dat.”

Ben je van plan regelmatig te blijven rijden met een elektrische deelauto?
“Jazeker! Twee jaar later bevalt het nog steeds goed. Ik vind het fijn omdat:

  • Het een betere keuze is voor het milieu;
  • Het een stuk goedkoper is dan een eigen auto aanschaffen en bezitten;
  • En ik ook nog eens aan mijn gezondheid en vitaliteit werk en fitter ben, omdat ik veel vaker dan voorheen de fiets pak. Zelfs als ik de deelauto gebruik, heb ik heen en terug toch nog zestien minuten gefietst! Mooi toch?”