Energiewinst voor 100 gemeentelijke gebouwen

Ruim 100 gemeentelijke gebouwen zijn de afgelopen drie jaar duurzaam verbouwd. Bijna al deze gebouwen hebben nu een energielabel A. Het gaat om scholen, sportlocaties, culturele gebouwen en het eigen vastgoed, zoals de gemeentewerf. Ruim 3050 zonnepanelen, heel veel isolatie, dubbelglas, LED lampen en warmtepompen leveren per jaar een enorme besparing op.

Wethouder Roy Geers: “We besparen per jaar op gas het verbruik van bijna 400 huishoudens en de energierekening daalt met een verbruik van bijna 750 huishoudens. Dat is natuurlijk een fantastisch resultaat. Met onze huurders en gebruikers bekijken we het komende jaar hoe we nóg meer energiewinst kunnen behalen.”

Meten is weten

Om de meeste energiewinst te halen uit de verbouwde panden gaan we de komende jaren het gebruik nauwkeurig monitoren. Met de huurders is afgesproken dat wij de slimme meters in hun panden mogen uitlezen. Zo krijgen we veel informatie over op welk moment van de dag de meeste energie wordt verbruikt. Of in de nacht de verwarming lager gaat en of er een storing is in bijvoorbeeld de zonnepanelen. De verbruiksdata kunnen we vervolgens ook vergelijken met andere jaren.

Volgende stap

“Verduurzamen is een doorlopend proces waarvoor we nu een mooie eerste stap hebben gezet” vervolgt wethouder Roy Geers. “De komende jaren gaan we zoals gezegd monitoren. De techniek ontwikkelt zich voortdurend. Er zijn steeds meer mogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld warmtepompen en zonnepanelen. Dit biedt ook weer nieuwe mogelijkheden voor verdere verduurzaming.”

Maar ook met eenvoudige aanpassingen in dagelijkse gewoonten kun je het verschil maken. Wethouder Roy Geers: “We kunnen allemaal de verwarming een graadje lager zetten, ventileren en apparaten slim afstellen. Het kabinet riep vorige maand ook bedrijven en particulieren op om de verwarming niet hoger dan 19 graden te zetten. De gemeente doet hier aan mee. De temperatuur op het Stadskantoor staat vanaf medio april twee graden lager en in de zomer koelen we 2 graden minder. Al deze maatregelen dragen bij aan een prettige en gezonde leefomgeving voor iedereen.”