Eerste nieuwe bomen op Parade

De Parade is één van de belangrijkste pleinen in ’s-Hertogenbosch. Het heeft een rijke geschiedenis. Vorig jaar zijn alle bomen op de Parade verwijderd, omdat ze ziek waren. Vandaag zijn de eerste nieuwe bomen op het plein geplant. Wethouder Mike van der Geld: “bomen horen op de Parade. Dat hebben we allemaal ervaren nu we ze ruim negen maanden hebben moeten missen. Fijn dat het plein de komende decennia weer bijdraagt aan een groen ‘s-Hertogenbosch en een sfeervol klimaat van onze binnenstad. En met een prachtig uitzicht op de Sint-Jan is het een heerlijke plek om te vertoeven.”

Lindebomen en iepen

Dit najaar planten we 91 bomen rond de Parade in de vorm van een 18e-eeuws bomencarré. Als het nieuwe theater klaar is planten we nog eens 31 bomen op de locatie waar nu het bouwterrein is. We planten lindebomen en iepen. Vanaf de 17e eeuw tot in de jaren ‘60 van de vorige eeuw hebben er altijd lindes op de Parade gestaan. Ook de iep is een boom die vroeger al voorkwam in ’s-Hertogenbosch.

Duurzaam

De lindes en iepen bloeien allebei op een ander moment. Hierdoor dragen ze bij aan de biodiversiteit. Op de bloemen komen veel insecten, bijen en vlinders af. Deze dieren zijn weer voedsel voor de vleermuizen die daar leven. Er is gekozen voor een zomerlinde. Die is door zijn behaarde blad niet aantrekkelijk voor luizen. Er komt daardoor nauwelijks plak van de boom. Daarnaast groeien beide boomsoorten naar verhouding snel. Zodat de bomen tijdens de Bossche zomers ook extra verkoeling geven in de stad. 

Ode aan de Paradebomen

De kastanjebomen op de Parade zijn gemist de afgelopen maanden. Een aantal kastanjebomen is inmiddels terug op de Parade. In de vorm van een ruim 3 meter lange bank. Stichting Stadshout maakte de bank van de gekapte bomen. Zo hebben de bomen een mooi tweede leven gekregen.

En de stichting ‘Wij staan voor Vrede, Vrijheid en Vriendschap’ riep Brabanders op om een ode aan de Paradebomen te schrijven in de vorm van een ‘boomgedicht’. Uit de vele reacties is één winnaar gekozen. Ook stadschroniqueur Eric Alink en stadsdichter Doeko L. schreven een ode aan de Paradebomen. Stadscomponist Bart de Vrees bespeelde het oude kastanjehout tijdens de voordracht van de winnende gedichten. Benieuwd naar de gedichten? Kijk op de website van Ik sta voor.

Informatie over de bomen op de Parade vind je op de pagina Parade.