Eerste fase restauratie drakenfontein

De drakenfontein wordt gerestaureerd. Heel voorzichtig, stukje voor stukje, is het rijksmonument gedemonteerd. Alle onderdelen worden nu door specialisten en steenhouwers van Meesters In in Ameide zorgvuldig bekeken en waar nodig gerestaureerd. Het reinigen en restaureren duurt ongeveer 3 maanden.

Reinigen en restaureren

De drakenfontein bestaat uit heel veel onderdelen. Al deze onderdelen worden in deze fase afzonderlijk bekeken en gereinigd en waar nodig gerestaureerd.

Niet alle onderdelen van de fontein kunnen behouden blijven. De rand van het waterbassin van de fontein wordt vervangen. Deze verkeert in een te slechte staat om goed te kunnen restaureren. Deze rand was gemaakt van Euville, een Franse kalksteen. De nieuwe rand maken we van Portlandsteen. Deze steen lijkt op de Franse Euville, maar is beter bestand tegen ons weertype.

De rand van het waterbassin is nu gebruikt om een reinigingsproef op uit te voeren voor de rest van de fontein. Ook bekijken de steenhouwers of er nog stukjes uit het bassin bruikbaar zijn om andere delen van de fontein mee te repareren.

Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de restauratie van de fontein? En hoe Meesters In er straks voor zorgt dat al die losse puzzelstukjes weer in elkaar gaan passen? Lees het op www.erfgoedshertogenbosch.nl.