Een elektrische deelauto rijden, waarom zou je?

In deze reeks vertellen gebruikers van elektrische deelauto’s hoe ze ertoe gekomen zijn, wat ze ervan vinden en waarom ze een deelauto blijven gebruiken. Deze keer Ruud Liebregts: “Probeer het gewoon eens!”

Den Bosch, 9 nov. 2020. Ruud (35 jaar) gebruikt sinds een half jaar een elektrische deelauto via GoodMoovs. Hij woont nu 6 jaar in het Paleiskwartier in Den Bosch. Dat was een bewuste keuze. Het is dicht bij het centrum én het centraal station, dus OV binnen handbereik. Ruud heeft geen eigen auto, omdat hij het niet nodig heeft, hij graag duurzaam reist en ook omdat er te weinig parkeerplaatsen zijn in zijn wijk.

Hoe ben je ertoe gekomen een elektrische deelauto te gaan gebruiken?
“Eigenlijk door het coronavirus. Ik heb een treinabonnement en reisde altijd met het OV. Maar door corona werd geadviseerd dat alleen te doen als echt nodig en was het ook minder prettig natuurlijk. Toen ben ik met een elektrische deelauto gaan experimenteren.”

En hoe bevalt dat?
“Het bevalt goed. Ik rijd een BMWi3 en die rijdt lekker, zit hoog en is luxe. Ik trek mensen er mooi uit bij het stoplicht! Ik gebruik hem 1 à 2 keer per week. Ook voor langere afstanden. De auto kan ongeveer 230 km rijden met een volle accu. Dat is prima. En ik vind de kosten ook meevallen. Er zijn verschillende mogelijkheden: per uur en per km, maar ook verschillende maandabonnementen, afhankelijk van hoe vaak je de auto nodig hebt. Nu ik het een tijdje uitgeprobeerd heb, moet ik nog eens goed kijken welke vorm bij mijn gebruik past.”

Ben je van plan regelmatig te blijven rijden met een elektrische deelauto?
“Ja, ik wil het wel blijven doen, vooral voor ritten samen met mijn partner, denk ik. Zelf kan ik straks hopelijk ook weer met de trein. Ik ben nog aan het uitproberen nu. Er zijn een paar dingen die ik belangrijk vind en waar ik nog naar aan het kijken ben:

  • Ik heb een hond, die ik ook weleens mee wil nemen naar het strand bijvoorbeeld. Dat mag niet bij alle aanbieders. Welke mogelijkheden komen er op dat gebied? Het is zonde als ik alleen daarvoor een eigen auto zou moeten aanschaffen. Wel voorkeur voor een elektrische dan, want die zijn duurzaam!
  • De beschikbaarheid. Als je een auto nodig hebt, wil je wel dat er een beschikbaar is. Daarom is het volgens mij belangrijk dat aanbieders samenwerken, zodat je alle auto’s in de buurt kan gebruiken.”

Heb je nog tips voor potentiële gebruikers?
“Probeer het gewoon eens. Je zit nergens aan vast. Je moet wat meer plannen en de eindtijd van een reservering in de gaten houden. Dat is even wennen soms. Maar gewoon een tijdje proberen en dan merk je vanzelf of het je bevalt of niet.”