Duurzame restauratie Huis van Bosch

Een historisch pand als het Huis Van Bosch verduurzamen is een hele uitdaging. Architect Harrien van Dijk van Verlaan en Bouwstra architecten en restauratie aannemer Nico de Bont gingen de uitdaging aan. Samen is het hen gelukt om het Huis van Bosch zo duurzaam mogelijk te verbouwen. Met behoud van veel oude, bijzondere details.

Duurzaam restaureren

Het Huis van Bosch is al zo lang het bestaat vrij van aardgas. Die duurzame slag hoeven we dus niet te maken. Wel zijn er verschillende andere duurzame oplossingen toegepast tijdens de restauratie. Zoals een warmtepomp, zonnepanelen en LED lampen.

Ook is veel materiaal opnieuw gebruikt of tweedehands ingekocht. Zo vond de aannemer per toeval, tijdens de inkoop van tweedehands materiaal, de oude balken uit het ingestorte buurpand. Deze zie je nu terug in het plafond van de kelder. Ook voor de bouw afgeschreven isolatieplaten zijn hier gebruikt. De platen zijn gebruikt voor het dak en waren afgeschreven voor standaard gebruik. In het Huis van Bosch is echter niks standaard. Doordat de platen geen constructieve functie hebben konden ze in dit pand prima worden gebruikt en hoefden ze niet te worden weggegooid.

Zelfs het beton dat in de kelder is gestort is niet helemaal nieuw. Hiervoor is betonpuin gebruikt dat is fijngemalen, waardoor het opnieuw kon worden toegepast.

Inspiratie

Tijdens de restauratie van zo’n oud pand als het Huis van Bosch loop je regelmatig tegen onvoorziene zaken aan. Duurzaam restaureren gaat niet alleen over het toepassen van isolatiematerialen en slimme installaties. Het vraagt ook flexibiliteit en inventiviteit tijdens het restauratieproces, van zowel architect als aannemer.

De werkzaamheden aan het pand duren nog tot september van dit jaar. In de serie 'Zien verduurzamen Doet verduurzamen' maakte de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed recent alvast een video over het Huis van Bosch. Bekijk ‘m op YouTube. En op de website van Erfgoed ’s-Hertogenbosch lees je het uitgebreide verhaal over dit duurzame restauratieproject. Laat je inspireren!