De toekomst van Den Bosch: ruim 75 nieuwe Citytrainers

“Ik heb veel meer vertrouwen in mezelf en ik kan beter met anderen samenwerken.” Dat was afgelopen donderdag de meest gehoorde opmerking van de nieuwe Citytrainers. Ruim 75 kinderen en jongeren ontvingen in Huis73 hun Citytrainercertificaat. Hiermee zijn zij opgeleid om voor school, buurt, gemeente of sportvereniging activiteiten te organiseren en begeleiden. Vijf basisscholen deden dit jaar mee. Bij de groep jongeren zorgde het nieuwe Citytrainer Urban en Citytrainer Internationaal voor een extra toevoeging aan het brede aanbod van talent van de Citytrainers.

Nieuwe talenten ontwikkelen

Citytrainer is een programma dat al twaalf jaar honderden kinderen en jongeren in ’s-Hertogenbosch helpt om creatieve, sportieve, organisatorische en sociale talenten van kinderen en jongeren verder te ontwikkelen. Deze talenten kunnen de Citytrainers gebruiken om zich in te zetten voor de gemeente. Ufuk Kâhya, wethouder o.a. Jeugd en Talentontwikkeling: “Iedere kind heeft talenten. Of het nu gaat om sport, creativiteit, sociale vaardigheden of vrijwilligerswerk. Met het programma Citytrainer krijgen kinderen en jongeren de kans om nieuwe talenten te ontdekken en nieuwe leeftijdsgenoten te ontmoeten. Dat nu ook zoveel klassen van verschillende scholen meedoen, zegt iets over het succes van het programma. Supermooi om te zien hoe iedere deelnemer op z’n eigen manier invulling geeft aan zijn of haar nieuwe Citytrainerrol.”

Citytrainer Internationaal en Urban

Het afgelopen jaar zijn verschillende nieuwe cursussen gestart. Citytrainer startte met een groep jongeren in de cursus Buurt & Verenigingen (door PowerUp073), een groepje Internationale jongeren van het ISK en ook werd Citytrainer Urban in het leven geroepen. Urban is op dit moment de meest populaire subcultuur in Nederland. De manier waarop organisaties in de urban scene omgaan met jongeren en begeleiden is vernieuwend en sluit goed aan bij de jongerencultuur van nu. PowerUp073 en Dukebox begeleiden de cursus voor deze groep jongeren.

60 leerlingen van vijf verschillende basisscholen deden dit jaar ook mee. Ook deze groep jongere kinderen leert om activiteiten te organiseren. Hier is ook heel veel talent aanwezig, maar soms is het lastig om dat al goed in te zetten. Citytrainer helpt daarbij. De cursus geeft vaak net dat ene zetje om voor een groep te durven staan en dat talent te laten zien. 

Iedereen kan iets en draagt iets bij

Afgelopen donderdag hebben de ruim 75 nieuwe Citytrainers een eindpresentatie gegeven over een zelfgekozen activiteit en hun certificaat gekregen. Kersverse Citytrainer Bas “Ik was niet goed in samenwerken voor Citytrainer. Ik deed liever mijn eigen ding, in mijn eigen wereld. Met deze training heb ik geleerd dat iedereen iets kan en iets bijdraagt. En dat ik andere mensen kan helpen met wat ze doen.” Nu kunnen de nieuwe Citytrainers zélf aan de slag in de praktijk. 

250 VMBO-ers Citytrainers@school

De komende twee jaar gaan nog eens 250 jongeren van vmbo-scholen in ’s-Hertogenbosch aan de slag met deze succesvolle methode met Citytrainer@school. Benieuwd wat Citytrainers voor jou kan betekenen? En interesse om zelf mee te doen? Kijk dan op de pagina Citytrainers.