De toekomst is van de jongeren: droom groot en beslis mee

Wie vanochtend vroeg over de Markt liep was misschien getuige van een vlaghijsmoment. Drie jongerenambassadeurs hesen bij het stadhuis de vlag voor de Sustainable Development Goals. ’s-Hertogenbosch is namelijk een SDG-stad. Waarom is dat belangrijk? “Het laat zien dat we een wereldse stad zijn, een stad voor iedereen”, vertelt jongerenambassadeur Iuri. En goed nieuws: dat de vlag uithangt, betekent ook dat het voor jongeren weer mogelijk is om subsidie aan te vragen.

Of het nu gaat om duurzame voedselproductie, minder armoede, het stoppen van de klimaatcrisis of gelijke kansen: veel jongeren wachten niet af, maar komen zelf in actie voor een duurzamere, socialere en gezondere toekomst. De gemeente helpt hen daarbij met de Sustainable Development Goals: zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030.

Met de paplepel ingegoten

Waarom denken jongeren mee over deze doelen? Daar hebben jongerenambassadeurs Iuri (19), Anna (16) en Rikus (16) een duidelijk standpunt over. “De toekomst is van de jongeren, wij nemen het straks over. We maken keuzes voor op de lange termijn”, vertelt Iuri.

Anna vult aan: “Duurzame ontwikkeling is er bij jongeren met de paplepel ingegoten. Het probleem wordt steeds groter en komt waarschijnlijk tot crisis in onze toekomst. Waarom mogen ouderen dan bepalen hoe we dat oplossen? Wij zijn juist meer ervaren met dit onderwerp.”

Realiseer dromen voor een betere toekomst

De SDG’s zijn een initiatief van de Verenigde Naties. Dat klinkt ver weg, maar volgens Rikus maakt dat het juist prachtig. “Ook in een relatief kleine stad als ’s-Hertogenbosch zorgt het voor bewustwording bij inwoners. Daarom hoop ik dat deze vlag vandaag wordt gezien. Niet alleen vanwege de subsidie, maar ook dat inwoners bij zichzelf nagaan: hoe gaan we deze doelen aanpakken?”

En die subsidie staat vanaf vandaag open. Het biedt jongeren de mogelijkheid om hun dromen voor een betere toekomst te realiseren. Zo’n idee verzinnen en opstellen, is best een grote taak. Dat bevestigt ook Anna. “Super spannend, maar je hoeft het niet alleen te doen. Misschien zijn er al mensen in je omgeving die er verstand van hebben. Zo niet, klop dan gerust bij ons – de jongerenambassadeurs – aan. We helpen je graag op weg.”

Subsidie aanvragen

Een fitnessgelegenheid voor ouderen, duurzaam kippenhuis, plantenasiel of voedselproject voor kinderen in Haïti. Deze ideeën kregen in het verleden al subsidie.

Staat jouw idee hier volgend jaar tussen? Vraag subsidie aan en realiseer jouw droom. Zo werken we samen aan een betere toekomst. Twijfel je of jouw idee aansluit bij de regeling? Dan denkt de gemeente graag met je mee tijdens een adviesgesprek.

Meer informatie of subsidie aanvragen? Ga naar de pagina Subsidieregeling Sustainable Development Goals.