De mens achter het project: Paul Hilgers
Van gemeente tot bewoner en van woningbouwvereniging tot ontwikkelaar: er zijn veel verschillende organisaties en mensen betrokken bij het project Brabantbad. In deze nieuwe rubriek belichten we steeds een van die mensen. In deze eerste editie: Paul Hilgers, wijkmanager bij de gemeente ’s-Hertogenbosch.
Paul: “21 jaar was ik, toen ik een baantje zocht om mijn studie te kunnen bekostigen. Zo kwam ik bij de gemeente ’s-Hertogenbosch terecht. Ik dacht toen; je zult heel je leven bij zo’n gemeente moeten werken. Hoe sneu is dat. Maar dáár kwam ik op terug: op 1 oktober aanstaande werk ik 45 jaar bij de gemeente. En nog steeds met heel veel plezier!”
Wat doet een wijkmanager eigenlijk?
Paul: “In 2005 zijn we in onze stad gestart met het concept ‘wijkgericht werken’. We verdeelden de stad in 7 wijken/buurten/dorpen met zeven wijkmanagers. Zij moesten het gezicht van de gemeente worden. Een mooie andere term is ‘verbindingsofficier’: niet alleen bewoners verbinden (met elkaar en met de gemeente) maar ook de wijkpartners (woningbouwcorporaties, wijkagent, opbouwwerk). Ik begon in Rosmalen en de Groote Wielen. Na 3 jaar vertrok ik naar Oost en Hintham. De laatste 2 jaar doe ik ook Empel erbij.”
Wat is je ‘band’ met Brabantbad, de historie en de omliggende buurt/wijk?
Paul: “Ik woonde als klein menneke in de Gestelse buurt. Mijn vader was daar hoofd van de Lukasschool. Elke zaterdag fietste ik met klasgenootjes (we moesten toen nog op zaterdag naar school) naar het Brabantbad. Van mijn vader mochten we absoluut niét over de Westenburgerweg, want dan werd je fiets afgepakt. Een fors aantal jaren later was ik als zaalvoetballer actief in de sporthal de Vinkenkamp. Waarbij de spreekwoordelijke ‘derde helft’ steeds belangrijker werd. Dus ik ben van kinds af aan vertrouwd met dit gebied.”
Wat is je rol én ambitie binnen het projectteam?
Paul: “Bewoners hebben vaak andere belangen dan de gemeente. Toch moet je proberen om die zoveel mogelijk bij elkaar brengen. Naast bewoners en de gemeente zit ook ontwikkelaar Heijmans in de projectgroep. Gezamenlijk zoeken we naar dié zaken die nú al – in relatie tot de totstandkoming van de woontorens – aangepakt en verbeterd kunnen worden. Zoals ideeën rondom vergroening van het gebied rond de Esso en het revitaliseren van eilandjes in de IJzeren Vrouw.”
Je werkt bijna 45 jaar bij de gemeente. Hoe zie je je nabije toekomst?
Paul: “Ik ga dit jaar langzaamaan afscheid nemen. Na 15 jaar Oost en Hintham, gaat mijn collega Rutger Janssens (nu nog wijkmanager in Rosmalen/Vinkel en Nuland) ‘mijn’ wijk overnemen. Ik schrijf ‘mijn’ omdat ik mijn hart heb verpand aan Oost. Een prachtige, diverse wijk die straks met de drie woontorens nóg mooier wordt. Maar ja, daarom werk ik ook bij de gemeente.”