De kracht van samenwerking voor meer gezonde jaren

In deze vitaliteitsweek speciale aandacht voor de opening van het Leefstijlloket in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). Alleen door samen te werken binnen de Bossche regio kunnen we blijven inzetten op het verbeteren van leefstijl. Het leefstijlloket in het JBZ is een prachtig voorbeeld van samenwerking van de partners binnen het programma Samen Gezond ’s-Hertogenbosch met allemaal dezelfde missie: meer gezonde en gelukkige jaren voor iedereen. 

Een goed recept: een gezonde leefstijl

Een gezondere leefstijl is voor sommige klachten de beste behandeling. De arts in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bespreekt dit in de spreekkamer en verwijst de patiënt door naar het Leefstijlloket. Hier kunnen patiënten vervolgens terecht voor een persoonlijk plan van aanpak om een gezonde leefstijl blijvend toe te passen in het dagelijks leven. 

Uniek in Nederland

Bij het leefstijlloket werken verpleegkundigen uit het ziekenhuis, maar ook de buurtsportcoach, een wijkwerker van de GGD en een leefstijlcoach. Dat is uniek in Nederland. Maar de samenwerking stopt niet binnen de ziekenhuismuren. Er is een intensieve samenwerking met onder andere diëtisten, fysiotherapeuten, psychologen en maatschappelijk werk. Maar ook met medewerkers van gemeente ’s-Hertogenbosch die dagelijks contact hebben met mensen met een hulpvraag hebben over bijvoorbeeld schulden of voor zorgvoorziening in huis. 
Ook huisartsen signaleren en wijzen mensen op het leefstijlloket. Denk bijvoorbeeld aan de huisarts die overgewicht signaleert en de patiënt helpt met een gezonde leefstijl, via het leefstijlloket. Zo vormt iedereen een schakeltje voor meer gezonde en gelukkige jaren voor mensen in de Bossche regio. 

Wethouder Ufuk Kâhya: “Meer gezonde en gelukkige jaren voor onze inwoners lukt alleen als we er sámen de schouders onder zetten. Alle partners in onze gemeente, met in de hoofdrol de inwoner. En die weet vaak prima wat nodig is om zich fit te blijven voelen. Wij kunnen de gezonde keuze wel makkelijker maken. En de samenwerking in het leefstijlloket is daar een prachtig voorbeeld van.”