Data & ICT bedrijven kunnen groeien door het Startersfonds

Lees het verhaal van AgroExact

AgroExact groeide met hulp van het Data & ICT Startersfonds van de gemeente ’s-Hertogenbosch door naar een scale-up!

Sven Boogaard, Niek van Andel en Thomas Brocken kenden elkaar als klasgenoten en runnen nu samen het bedrijf AgroExact. Ze hebben een toepassing ontwikkeld waarmee boeren altijd op de hoogte zijn van de exacte bodem- en weersomstandigheden op hun akkers. Hierdoor kunnen zij zo optimaal mogelijke groeiomstandigheden creëren en op een duurzame manier hoge opbrengsten uit hun akkers halen. Ze houden zich dus vooral met één vraag bezig: hoe kunnen we met onze data bijdragen aan optimale groei van de gewassen van Nederlandse telers? BIM sprak met Sven en Niek over het succes, maar ook over de tegenslagen die ze te verwerken kregen en wat het Data & ICT Startersfonds voor hen heeft betekend.

Het begon allemaal tijdens de Den Bosch Dataweek in 2018 waar Sven, Niek en Thomas vooral veel speeddates hadden met verschillende investeerders. Sven: “We kwamen daar onder andere in aanraking met Leo van Schijndel van het Bossche investeringsfonds (BIF) en vervolgens ook met de community manager van de Jamfabriek. Die gaven aan dat ze qua coaching en werkruimte wel een interessant aanbod hadden voor startups. Via de BIM hebben we een beroep kunnen doen op het Startersfonds, wat ons op dat moment enorm heeft geholpen om door te kunnen gaan.” De oprichters van AgroExact stonden begin 2020 met de plannen klaar om de markt te betreden. De handtekening die zij onder de leningsovereenkomst van het Startersfonds gezet hadden was nog niet opgedroogd en de coronapandemie gooide roet in het eten. Niek: “Dat was een grote tegenslag, die we vooral te boven zijn gekomen door de hoop niet op te geven. Dat is soms moeilijk, als dag in dag uit al het nieuws in de wereld gaat over datgene wat je tegenhoudt om je ding te kunnen doen. Het Startersfonds heeft daarbij enorm geholpen, omdat we daardoor de middelen hadden om de tijd te overbruggen.”

“Verder is het Data & ICT Startersfonds samen met het BIF ook een facilitator geweest, bijvoorbeeld in de benadering van de Rabobank voor vervolgfinanciering.” vertelt Niek. “ De werking van het Startersfonds gaat veel verder dan de zak met geld. Door onderdeel te worden van het ecosysteem kregen we toegang tot huisvesting, business development, coaching vanuit ervaren ondernemers en hulp bij de goede financiële  onderbouwing van ons business plan.”

Inmiddels kan AgroExact zich met recht een scale-up noemen en heeft het een landelijke dekking weten te bewerkstelligen met haar innovatieve weerstations, waarmee ze binnen Nederland het grootste bereik heeft van lokale weerdata.