Creatieve hub Sterrenbosch voor startende makers

Kindcentrum Sterrenbosch verhuist binnenkort naar een andere locatie, waardoor daar ruimte komt voor een creatieve hub voor startende makers. Na de zomer komen er zo’n 25 beginnende kunstenaars en theatermakers in ateliers en werkruimtes. Een mooie kans om plek te bieden aan makers in ’s-Hertogenbosch. Hiermee blijven we als cultuurstad vernieuwen en inwoners en bezoekers inspireren en verrassen met nieuw aanbod. De indeling van de school is heel geschikt als creatieve hub, en daarmee een goede plek voor studenten en pas afgestudeerden van de (klein)kunstacademie en de opleiding Business Innovation van Avans Hogeschool. 

Mike van der Geld (wethouder Cultuur): “Ik ben er echt enorm trots op dat we dit nieuws kunnen melden. Juist omdat we al langer het signaal krijgen van makers dat er te weinig ruimtes voor hen zijn. Nu kunnen we dat als gemeente niet alleen oplossen. Maar dat we in dit leegkomende schoolgebouw na de zomer al zo’n 25 startende kunstenaars en theatermakers kunnen verwelkomen en een atelier of studio kunnen bieden, is weer een stap in de goede richting. Naast dat we hen ruimte bieden, gaan we deze makers ook helpen bij de zakelijke kant van hun beroepspraktijk met een programma. Dat doen we met gevorderde makers, culturele instellingen, ondernemers en Avans Hogeschool. Hierdoor kunnen ze kennis, netwerk en ervaringen delen, en de positie van startende makers sterker maken.”

René Bosma (directeur Avans Creative Innovation): “Voor de opleidingen van Avans Creative Innovation in Den Bosch is de creatieve hub een waardevolle aanvulling om te ontdekken, te maken en te experimenteren in de stad. Studenten en alumni kunnen de werkruimtes gebruiken voor onderzoek, start-ups en voorbereiding op de artistieke werkpraktijk. In verbinding met de stad en de wijk. Van kunst en performance tot ondernemerschap en innovatie. We kijken uit naar de vruchtbare verbindingen die op deze plek gaan ontstaan met (oud) studenten van kunstacademie St. Joost, Koningstheateracademie en Business Innovation.” 

Ruimte om door te ontwikkelen

Direct na de zomer beginnen we met het inrichten van het gebouw. En als Kindcentrum Sterrenbosch in oktober verhuisd is, gaan de eerste (podium)kunstenaars en creatieve ondernemers er snel daarna aan de slag in hun atelier- of werkruimte. Er komt een ontmoetingsruimte die ook te gebruiken is voor exposities en voorstellingen. Zo krijgen startende makers de komende 3,5 jaar de ruimte om te werken aan hun beroeps- en kunstenaarspraktijk. In deze periode kunnen ze doorgroeien naar een andere ruimte.  De makers zijn daar zelf verantwoordelijk voor.

Ook zijn er een paar plekken voor kunstenaars die al wat verder zijn in hun carrière. En voor andere creatieve ondernemers. 

Van betekenis voor de wijk 

De makers die hier komen te werken, gaan ook iets doen met of voor inwoners uit de wijk. Via een brief vragen we de buurt om ideeën hiervoor. Buurtbewoners kunnen – net als nu – gewoon gebruik blijven maken van het oude schoolplein. Ook de gymzaal blijft open voor de huidige gebruikers. Zo brengen we cultuur dicht bij onze inwoners en kan er een mooie wisselwerking ontstaan. Op 12 juli is er een inloopbijeenkomst voor de buurt.