Chinese delegatie bezoekt ’s-Hertogenbosch

Chinese delegatie bezoekt ’s-Hertogenbosch
Een delegatie van Chinese ondernemers bezoekt de komende drie dagen onze stad. Zij maken kennis met de kansen die ’s-Hertogenbosch als datastad biedt. Zo bezoekt de delegatie de uitreiking van de jaarlijkse Dutch Datasciences Awards. Die vindt morgen plaats bij de Jheronimus Academy of Data Sciences (JADS).

Een dag later is er een speciaal seminar over datascience en ondernemerschap. Daaraan nemen ook zo’n 40 CEO’s van Bossche IT-bedrijven deel. Ook gaat de Chinese delegatie kijken naar de wedstrijden bij het WK Archery. Het handboogschieten is een zeer populaire sport in Azië. De Chinese ondernemers zien het WK Archery als een geschikt decor voor hun zakelijke activiteiten.

Driedaags bezoek
Wethouder Jan Hoskam is enthousiast over het driedaags bezoek: “Het is goed dat we onze bedrijven en kennisinstellingen in contact kunnen brengen met deze delegatie. De Chinese ondernemers kunnen de Aziatische markt dichterbij brengen. En de stad kan zich in de etalage zetten als aantrekkelijke vestigingsplaats voor datasciences-ondernemers uit China. Dit soort doelen bereik je natuurlijk niet in drie dagen, maar we willen wel een basis leggen. Het WK Archery is het uitgelezen moment. Internationaal zijn nu de ogen op ’s-Hertogenbosch gericht. Daar kan de stad ook economisch van profiteren.”

Uitbouwen van contacten
De Chinese ondernemers komen uit de regio’s Jiangsu en Zhejiang. Eén van de steden in deze regio’s is Wuxi. Daarmee heeft de gemeente sinds tien jaar een economische vriendschapsband. Het zijn economische topregio’s in China. De regio’s kennen een sterke groei met industrie en er zijn veel grote IT-bedrijven gevestigd. Ook zijn er goed aangeschreven universiteiten op het terrein van IT en datatechnologie, met campussen en startup-netwerken. Veel van de jonge bedrijven daar willen een Europese vestiging. Op deze manier kunnen ze verder groeien met hun bedrijf.

Het is de intentie van ‘s-Hertogenbosch en de Chinese delegatie om de contacten de komende tijd verder uit te bouwen. In november is een Brabantse handelsmissie naar China gepland. De gemeente heeft de intentie daaraan deel te nemen.