Brabantse Oogstvierdaagse
Van 13 tot en met 16 januari organiseert Bomenhub Minitopia in samenwerking met Vermeer Duurzame Diensten en Meer Bomen Nu de Brabantse Oogstvierdaagse. Op zoveel mogelijk plekken in Brabant worden met behulp van een groot team aan vrijwilligers inheemse zaailingen geoogst. In Brabant zijn door plantlocaties ruim 200.000 bomen aangevraagd, een prachtig getal en een hele mooie uitdaging. Daarom wordt er gedurende de oogstvierdaagse vier dagen lang alles op alles gezet om zoveel mogelijk zaailingen te kunnen aanbieden.
Ongewenst wordt gewenst
Gedurende het oogst- en plantseizoen helpen honderden Brabantse vrijwilligers mee om 200.000 bomen en struiken te (ver)planten in één winterseizoen. Onder leiding van boswachters, ecologen en terreinbeheerders worden jonge boompjes en struiken verzameld op plekken waar ze ongewenst zijn. Vervolgens worden ze verhuisd naar plekken waar ze volwassen kunnen worden.
Groene Kapitaalvernietiging
Geoogste zaailingen mogen overwinteren bij Bomenhub Minitopia in Den Bosch. Bomenhub-coördinator Stijn Mertens was ook in de winter van 2020 al druk met duizenden zaailingen en was daarmee tweemaal te zien op tv.
‘‘De Gemeente ’s-Hertogenbosch staat voor een gezonde, groene en klimaatbestendige leefomgeving en heeft de ambitie uitgesproken om de komende jaren het binnen en buitengebied te vergroenen. Dat is een nobel streven, maar die bomen moeten ook ergens vandaan komen. Natuurlijk kunnen bomen gekweekt worden door een kweker, maar jaarlijks worden veel zaailingen uit bossen en gemeenteplantsoenen versnipperd. Simpelweg omdat bomen rooien goedkoper is dan oogsten en opnieuw planten. Ik noem dat groene kapitaalvernietiging (Nederland heeft nog maar 10% bos over) en het is ook zonde want er zijn meer dan genoeg mensen bereid om een handje te helpen met oogsten en opnieuw planten. Om onze omgeving verder te vergroenen werk ik samen met partijen zoals BrabantWonen en de Gemeente ’s-Hertogenbosch, maar ideaal gezien zouden we ook willen samenwerken met organisaties zoals Weener XL. Dat moet echter wel gecoördineerd worden. Daarom levert Bomenhub Minitopia een bijdrage aan het aansturen van vrijwilligers, afstemming met de gemeente en bieden we tijdens het oogstseizoen deze zaailingen een plek om te overwinteren, zodat ze in het plantseizoen naar een nieuwe plantlocatie gebracht kunnen worden. Ik geloof dat, wanneer je in jouw omgeving met eigen handen iets hebt geoogst of aangeplant, je dan meer respect ontwikkelt voor wat daar groeit. Minitopia Bomenhub helpt op deze manier bij het creëren van ecologisch bewustzijn, respect voor de natuur, hittestress tegen te gaan, de biodiversiteit in de stad te vergroten en samenwerking en participatie bij bewoners aan te wakkeren.’’ Aldus Stijn.
Veel aanvragen uit Brabant
Afgelopen jaar gaf Meer Bomen Nu 500.000 bomen en struiken gratis weg: 190.000 perenbomen dreigden door corona in de verbrandingsoven te belanden maar kregen een mooie plek, net als 65.000 sneeuwbalstruiken. 250.000 stekken en zaailingen uit de natuur verhuisden van een kansarme naar een kansrijke plek om groot te worden. Deze winter gaat de campagne voor een miljoen. Brabantse burgers en boeren stonden vooraan bij het bestellen. Zij bestelden maar liefst 200.000 van de miljoen aangevraagde bomen. Om dit doel te halen, zullen Brabanders wel de handen uit de mouwen moeten steken. Brabant telt momenteel 200 plantlocaties, 10 bomenhubs, 365 vrijwilligers en 18 oogstlocaties. Vooral naar nieuwe oogstlocaties is de organisatie nog op zoek!
Doneer-Een-Zaailing-Dag
Heb je zelf zaailingen in de aanbieding die je graag wilt doneren? Dat kan! Op 12 februari is de landelijke ‘Doneer-een-zaailing-dag’. Bomenhub Minitopia in Den Bosch staat dan (naast andere locaties) klaar om ongewenste zaailingen en stekken uit tuinen te ontvangen en een tweede leven te geven.
Meedoen?
Tot eind maart zijn er in het hele land oogst- en plantdagen waar je kunt helpen. Aanmelden voor deze dagen doe je door een vrijwilligersprofiel aan te maken op de website van Meer Bomen Nu. Als je al een profiel hebt, kun je inloggen op de Bomenplanner.
Agenda
De volledige agenda is te vinden op de website van Meer Bomen Nu.