Bouwteam restauratie Kruithuis compleet

Het bouwteam voor het Kruithuis is compleet. De bouwcombinatie Binx-Smartility / Koninklijke Woudenberg gaat het rijksmonument restaureren. Wethouder Huib van Olden: “De restauratie en herbestemming van het Kruithuis draagt bij aan de zichtbaarheid van dit historische deel van de binnenstad. Het vesting- en watermuseum is straks een toeristische trekpleister in het Zuid-Willemspark. En een mooie toevoeging aan onze Cultuurstad.” 

Bouwteam

Architectenbureau BiermanHenket maakte, samen met advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bosch en de gemeente het ontwerp. Bouwcombinatie Binx-Smartility / Koninklijke Woudenberg maakt het bouwteam nu compleet. De komende maanden werken zij samen het ontwerp verder technisch uit. Zodat na de restauratie dit bijzondere rijksmonument weer toegankelijk is voor publiek. Met de restauratie van het Kruithuis dragen we ook bij aan een duurzaam ’s-Hertogenbosch. We brengen het rijksmonument van energielabel G naar C.
De restauratie start dit najaar. In de zomer van 2022 is de restauratie van het Vesting- en Watermuseum naar verwachting klaar. 

Vesting- en Watermuseum

De Kring Vrienden gaat het Vesting- en Watermuseum na de restauratie inrichten en exploiteren. Op deze locatie zijn straks verschillende verhalen te zien en horen. Verhalen over de plek, de Tachtigjarige Oorlog en het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629. En ook hoe wij als Bosschenaren 4 eeuwen lang het water hebben gebruikt om ons te verdedigen tegen de vijand. Het Kruithuis als bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie. Een plek waar we het verhaal vertellen over water en duurzaamheid. En een onderdeel van het UNESCO netwerk van watermusea.

De gemeente ’s-Hertogenbosch blijft eigenaar van het Kruithuis. Om het gebouw te restaureren en herbestemmen tot museum is 4,4 miljoen euro nodig. De provincie draagt van dat bedrag 800.000 euro bij uit het investeringsprogramma de Erfgoedfabriek.

Meer informatie over het project is ook te vinden op de projectpagina Kruithuis.