Bossche weichselboom in Nationale Bomen Top 50

In het voorjaar riepen we iedereen op om te stemmen op de oude weichselboom aan de Parklaan in Den Bosch. Zodat deze markante boom een plekje zou krijgen in de Nationale Bomen Top 50. Er zijn veel bijzondere bomen met een verhaal genomineerd. Bomen die mensen inspireren, rust geven en troost brengen. Uit de grote hoeveelheid bijzondere bomen is uiteindelijk de Top 50 bepaald. Dankzij alle stemmers staat de Bossche weichselboom op de dertiende plaats!

Nationale Bomenbank

Met de Nationale Bomen Top 50 wil de nationale bomenbank aandacht vragen voor het belang van monumentale bomen in steden en dorpen. Bomen zijn belangrijk voor mens en dier. En hoe ouder ze worden hoe belangrijker ze zijn voor ons ecosysteem. Bomen verkoelen, zuiveren de lucht, produceren zuurstof en slaan CO2 op. Naast deze belangrijke, praktische eigenschappen heeft iedere boom zijn eigen verhaal. 

Bossche weichselboom

Door zijn fraaie, grillige vorm is de Bossche weichselboom een bekende voor veel Bosschenaren. Hij staat al bijna 100 jaar op deze historische locatie langs de vestingmuur. En dat is heel bijzonder. De weichselboom is een kersenboom (Prunus mahaleb). In Nederland zijn er maar heel weinig van dit soort kersenbomen die zo oud zijn. Hij is zo scheef gegroeid dat hij bijna op de vestingmuur leunt. En er zitten holtes in waardoor je door de boom heen kunt kijken. In het voorjaar ziet de boom er sprookjesachtig uit door de kersenbloesem. 

In ’s-Hertogenbosch staan ongeveer 90.000 bomen. De weichselboom is één van de bijzondere bomen in onze gemeente waar we extra zuinig op zijn. En die nu dus ook bekend is bij de Nationale Bomenbank.