Bomen Parade verhuizen richting de Markt

Ze stonden tijdelijk op de Parade om de vleermuizen de weg te wijzen van de Sint Jan naar het Bossche Broek. De iepen in boombakken van cortenstaal. Nu er weer 91 nieuwe bomen op de Parade staan gaan tien iepen verhuizen naar een ander deel van de binnenstad. Als proef verplaatsen we de boombakken naar het gebied rond de Markt. 

De bewoners in de Gasthuisstraat krijgen ook een boom in hun straat. Een bewoonster vertelt: “Erg mooi dat we een boom in ons straatje krijgen. We wilden al langer meer groen in onze straat en we zijn er blij mee dat dat nu gebeurt. Toen ik het bericht deelde in de groepsapp van de straat, kreeg ik meer enthousiaste reacties. Goed ook dat de gemeente dit in overleg met ons heeft gedaan.” 

Wethouder Ralph Geers zegt over de verplaatsing: “Door de bomen hier te plaatsen zijn ze ook echt een zichtbare groene toevoeging aan de openbare ruimte. De boombakken kunnen regenwater opvangen, de planten zorgen voor verkoeling en de bomen geven schaduw. Ze vangen fijnstof op en voor insecten en vogels komt er een stukje leefgebied bij. Zo kunnen mensen en dieren ervaren wat meer groen oplevert in dit gebied.”

Vergroening binnenstad

Niet overal in het centrum kunnen zomaar bomen worden geplant. De boombakken geven de mogelijkheid om toch te zorgen voor meer vergroening in de binnenstad. De bomen worden nu allemaal in de buurt van de Markt geplaatst. En ze zijn relatief gemakkelijk te verplaatsen, mocht dat een keer nodig zijn. Bijvoorbeeld tijdens een evenement. Onderin de bakken staan planten. Zo droogt de grond niet te snel uit en benutten we de ruimte voor groen optimaal. De komende maanden bekijken we hoe de bomen bevallen op hun nieuwe locaties. 

Locaties boombakken rond de Markt (pdf)