Beste steunpilaren van de Cultuurstad van het Zuiden,

Het coronavirus heeft Nederland én ’s-Hertogenbosch in zijn greep. Dat gaat waarschijnlijk ook nog wel een tijd duren. Het virus raakt ons allemaal. We zien allemaal de gevolgen hiervan. Ook mijn collega bestuurders en ik zien dat. En het houdt ons natuurlijk bezig.

Niet alleen zijn verschillende mensen ziek. De corona crisis heeft ook enorme maatschappelijke en economische gevolgen. Het publieke leven is zo goed als stil komen te liggen. Als culturele sector worden jullie hierdoor ook hard geraakt. Dat is pijnlijk om te zien, zeker in Cultuurstad van het Zuiden.

Ik sluit mij aan bij de woorden van minister Van Engelshoven, eerder deze week. Het viel op dat in de culturele sector er meteen en zonder wanklank werd gereageerd op de landelijke maatregelen. Een sector waar financieel toch al niet veel vlees op het bot zit. Op die houding ben ik trots. Want alleen samen komen we deze moeilijke periode te boven.

Hoe ingrijpend de situatie ook is, ik zie dat velen van jullie zich niet uit het veld laten slaan. En zoeken naar creatieve manieren om invulling te geven binnen de omstandigheden van nu. Ik word ook veel benaderd met ideeën uit de sector. Dat waardeer ik enorm. Het getuigt van de creativiteit en het sociale hart dat ons als Cultuurstad en ’s-Hertogenbosch kenmerkt.

Al die toewijding is uiteraard niet genoeg om de schade te kunnen compenseren die jullie als culturele sector gaan oplopen. Dat realiseer ik me. In mijn contacten met ‘Den Haag’ dring ik er daarom op aan dat er ook oog is voor de gevolgen voor de culturele sector.

Het doet mij deugd dat minister Van Engelshoven bekend heeft gemaakt binnenkort met een pakket aan maatregelen te komen. Om daarmee de culturele sector in Nederland te ondersteunen. Natuurlijk kijken we als gemeente ook op welke manier we jullie kunnen helpen. Zodat jullie beter het hoofd kunnen bieden aan deze situatie.

Ik kan me voorstellen dat jullie graag snel duidelijkheid hierover willen hebben. Dat willen wij ook graag brengen. Daarom informeren we jullie uiterlijk eind volgende week hierover. Ik hoop dat we dan uitsluitsel kunnen geven. En anders delen we de stand van zaken op dat moment.

Het is mijn overtuiging dat we samen deze crisis kunnen keren. En met gezamenlijke inzet ervoor kunnen zorgen dat ’s-Hertogenbosch zo snel als mogelijk weer sprankelt als Cultuurstad van het Zuiden.

Ik wens jullie veel sterkte in deze moeilijke tijd. Laten we oog houden voor elkaar.

Vriendelijke groet,

Mike van der Geld,
wethouder van Cultuur.