Alphons Diepenbrock; veelzijdig talent aan de Bossche Markt

Heel veel Bosschenaren weten wel dat het pand Markt 29, waar tot voor kort souvenirwinkel ‘De Kleine Winst’ zat, ooit werd bewoond door de wereldberoemde schilder Jeronimus Bosch. Dat was in de 15e eeuw. Veel minder bekend is dat het pand ook enkele jaren onderdak bood aan een andere beroemd geworden kunstenaar: componist Alphons Diepenbrock. Hij overleed op 5 april 1921, nu 100 jaar geleden, na een lang ziekbed.

Alphons Diepenbrock woonde in het Huis van Bosch van 1888 tot 1894. Er is niet veel meer in de stad dat nog aan hem doet denken. Er ligt een steen voor het pand met een beschrijving dat hij er ooit woonde. En ja, er is een straat naar hem vernoemd. Helaas wel met een verkeerd gespelde voornaam: de Alfons Diepenbrockstraat verbindt de Van der Does de Willeboissingel met de Koningsweg. Dat is een beetje mager want Alphons was wat we vandaag de dag een ‘multitalent’ zouden noemen. Alphons heeft heel veel gecomponeerd, in de meest uiteenlopende genres. Zijn werken worden nog steeds gespeeld.

Zijn korte verblijf in ’s-Hertogenbosch heeft hem beslist veel goeds gebracht. Muzikaal en cultureel maakte hij daar een belangrijke ontwikkeling door. Lees er alles over op de website van Erfgoed ’s-Hertogenbosch.